In 2006 zijn Wageningen Universiteit en De Natuurkalender gestart met het in kaart brengen van het voorkomen van teken in Nederland en waar en wanneer mensen door teken worden gebeten. Zij vragen daarbij de medewerking van het publiek. Het doel is om beter inzicht te krijgen onder welke omstandigheden en in welke omgeving men risico loopt op een tekenbeet. Ander doel is om het Nederlandse publiek te informeren over hoe om te gaan met teken.
Teken brengen de ziekte van Lyme over. Deze ziekte wordt door bacteriën veroorzaakt en leidt tot een complex van ziekteverschijnselen zoals vermoeidheid, artritis en neurologisch aandoeningen die vaak van chronische aard zijn. In de periode 1994 tot 2005 is het aantal gerapporteerde Lyme-patiënten bijna verdrievoudigd, van 6.000 tot 17.000. Het aantal mensen dat een teek door hun huisarts liet verwijderen is in die periode toegenomen van 23.000 tot 73.000.
Tekenbeten doorgeven
Tekenbeten kunnen via internet worden gemeld via
www.natuurkalender.nl
. Alle gemelde tekenbeten zijn live te volgen op kaartjes en grafieken. Bij de melding van een tekenbeet moet men aangeven waar, wanneer, bij welke activiteit (wandelen, tuinieren, etc.), en in welke omgeving (bos, tuin, heide, etc.) de beet is opgelopen. Hiermee wordt het voor het eerst mogelijk om te bepalen onder welke omstandigheden men risico loopt op een tekenbeet. Tekenbeten op (huis)dieren kunnen niet doorgegeven worden.
Tekenonderzoek
Naast het monitoren van tekenbeten vangen de initiatiefnemers van juli 2006 tot en met november 2007 teken, in samenwerking met het IVN (Vereniging voor natuur-en milieueducatie) op 25 locaties door heel Nederland. Eén keer per maand lopen vrijwilligers een vaste route van 200 meter met een wit laken. De teken die op het laken springen worden geteld en door Wageningen Universiteit onderzocht op de aanwezigheid van de Borrelia bacterie, die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Eind 2006 waarschuwde de onderzoekers al in '
Tekeninfectie kan nationale ramp worden
'.