Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Onderzoek naar soorten blauwalg en gifstoffen in zwemwater

  •    •  
04-05-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
238 keer bekeken
  •  
1600px-Blauwalg_in_het_Kanaal_Alkmaar-Kolhorn

Blauwalg (Kanaal Alkmaar-Kolhorn)

© Marion Golsteijn via Wikimedia (CC BY-SA 4.0)

Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) en de Universiteit van Amsterdam gaan deze zomer in een grote recreatieplas in de buurt van Delft onderzoeken hoeveel soorten blauwalg er zijn en welke gifstoffen zij produceren. Niet alle blauwalgen zijn giftig, maar omdat nog niet precies bekend is welke soorten ziekmakend zijn wordt natuurwater altijd direct gesloten zodra de bacterie is opgedoken. Blauwalguitbraken komen steeds vaker voor, mogelijk door klimaatverandering.

Blauwalg

Blauwalg is een bacterie die zich vermeerdert in laagstaand, warm water en kan voor flinke gezondheidsklachten zorgen. De bacterie vormt een vieze laag op het water, waarin toxines worden aangemaakt. Die toxines kunnen bij mensen en dieren zorgen voor hoofdpijn en ernstige maag- en darmklachten. Vorig jaar augustus, toen het heel droog en erg warm was, was veel open zwemwater besmet met blauwalg en dus afgesloten.

Watermonsters uit de Grote Plas

De onderzoekers nemen vanaf deze week tot 1 oktober elke week watermonsters uit de Grote Plas in de Delftse Hout. Ze meten onder andere of lucht- en watertemperatuur, CO2, stikstof en fosfaat invloed hebben op de groei van blauwalg. Ook watervlooien en parasieten worden bekeken. In de plas is een boei geplaatst die elke tien minuten de hoeveelheid blauwalg in het water meet. Waterschap Delfland, beheerder van de plas, vraagt zwemmers om niet te dicht bij de boei te komen want daardoor zouden meetgegevens worden verstoord.

Al vroeg blauwalg vastgesteld

Vanaf deze week hebben waterschappen, provincies en Rijkswaterstaat ook de site zwemwater.nl weer in gebruik genomen. Op die internetpagina wordt in het zwemseizoen voortdurend bijgehouden hoe het is gesteld met de veiligheid en de waterkwaliteit van de ruim zevenhonderd officiële natuurwaterlocaties in Nederland. Zo is bijvoorbeeld in twee zwemplassen in Noord-Brabant, in Herpen en in Deurne, alweer blauwalg vastgesteld. Dat is opmerkelijk gezien de vele regenbuien en de lage temperaturen in de maand april.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.