Het Brabantse dorp Boekel is deze zomer geteisterd door een muggenplaag. Waarom juist daar? Het Centrum Monitoring Vectoren is op zoek naar de bron van alle ellende. Zij verzamelen gegevens over muggen en knutten die ziektes kunnen overbrengen.
De zomer van veel mensen in het buitengebied van Boekel speelde zich binnen af. Buiten werden ze lekgestoken door de muggen. Niet alleen 's avonds, ook overdag waren de muggen actief. Natuurlijk deden de mensen kleding met lange mouwen aan, en smeerden ze zich in met allerlei middeltjes tegen insecten, maar niets hielp. De mug die zoveel overlast veroorzaakt, de
Anopheles plumbeus,
leeft normaal gesproken in bosrijke gebieden. Hij legt zijn eitjes graag in holle bomen waar water in staat. Het is dus bijzonder dat ie nu zo massaal voorkomt op het platteland. Uit buitenlandse onderzoek blijkt dat de mug zijn eitjes ook wel in lege stallen legt. Dat was voor Wietse den Hartog van de plantenziektekundige dienst aanleiding om in Boekel op zoek te gaan naar verlaten stallen. Dat bleek niet zo moeilijk. Juist in dit dorp staan veel stallen leeg sinds de varkenspest. Boeren hebben de stallen na de ruiming van de varkens vaak nog niet afgebroken, maar ze worden ook niet meer gebruikt. De mest is na jaren van leegstand uitgewerkt, en kennelijk heeft de mug dit een mooie omgeving gevonden om zijn eitjes te leggen. Op 4 verschillende plaatsen zijn grote hoeveelheden muggenlarven gevonden. De oorzaak is nu dus bekend, maar hoe de muggen bestreden moeten worden is weer een volgend hoofdstuk.
Had u ook extreem veel muggen dit jaar? Laat dat dan weten via een
mailtje
aan de Plantenziektenkundige Dienst, die hier onderzoek naar doet. Vermeld daarbij waar u woont en in welke periode het speelde.