Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Onderzoek naar gebruik van FSC-producten door Nederlandse gemeenten

  •  
20-12-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
WNF_01.jpg
Vier op de vijf gemeenten voeren een beleid op het gebruik van FSC-producten. Ze schrijven het gebruik van FSC-hout voor in bouwprojecten waar ze zelf opdrachtgever zijn (64%) of gebruiken FSC-papier (58%). Maar daar staat tegenover dat gemeenten nauwelijks weten in hoeverre de ambitieuze voorschriften ook werkelijk in praktijk worden gebracht.
Dat blijkt uit de rapportage ‘De bomen en het bos’ die vandaag is gepubliceerd. Het rapport beschrijft de resultaten van een onderzoek naar het gebruik van FSC-producten door Nederlandse gemeenten in opdracht van het Wereld Natuur Fonds (WNF)*.  FSC is het wereldwijde keurmerk voor verantwoord bosbeheer. Opvallend is de grote bekendheid van gemeenten met het FSC-keurmerk. Over het gebruik van hout en papier met het FSC-keurmerk heeft 83% van de gemeenten beleid op papier staan.
Veel gemeenten controleren alleen steeksproefsgewijs of de gevraagde FSC-producten ook werkelijk worden gebruikt. Dat doen ze door de bon te controleren of de aanwezigheid van het FSC-logo. Maar 17% van de gemeenten blijkt daadwerkelijk bij te houden hoeveel FSC-hout binnen de eigen grenzen wordt gebruikt. Dit betekent dat 83% van de gemeenten geen zicht heeft op de ontwikkeling en resultaten van haar FSC-beleid en kan daar dus ook niet op worden afgerekend.

Zorgwekkend

Gemeenten willen vanaf 2010 driekwart van hun producten en diensten duurzaam inkopen. Vanaf 2015 is dat zelfs 100%. Het WNF vindt het uitermate zorgwekkend dat de meeste gemeenten kennelijk niet in staat zijn om te controleren of hun beleid op verantwoord houtgebruik ook echt werkt.
Aan de andere kant noemt WNF-directeur Johan van de Gronden het ‘hoopvol’ dat zoveel gemeenten bekend zijn met het FSC-keurmerk. ,,Dat biedt geweldige kansen om écht invulling te geven aan hun duurzaamheidsbeleid. Tachtig procent van alle planten- en dierensoorten heeft bos nodig om te kunnen leven. Daar komt bij dat ontbossing jaarlijks leidt tot 15% van de wereldwijde CO2-uitstoot. Daarmee is verantwoord bosbeheer een belangrijk instrument om verdere opwarming van de aarde tegen te gaan.’’
Uit onafhankelijke audits blijkt steeds weer dat FSC op dit moment het enige keurmerk is dat voldoende garanties biedt voor verantwoord bosbeheer. Gemeenten die vragen hebben over verduurzaming van hun hout- en papiergebruik kunnen contact zoeken met FSC-Nederland. WNF is van plan om het onderzoek naar het FSC-gebruik door gemeenten jaarlijks te herhalen.
Bron: WNF
Kijk voor meer informatie op: www.wnf.nl/bossen
Kijk voor meer informatie over FSC op: http://www.fscnl.org/
Kijk voor informatie over de relatie tussen bossen en klimaatverandering op: www.wnf.nl/redd
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.