Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Onderzoek naar gebruik Grote Waternavel in veevoer

  •  
19-05-2008
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
54 keer bekeken
  •  
waternavel_dommel_01.jpg
De waterschappen maken jaarlijks veel kosten om de Grote Waternavel uit de watergangen te verwijderen. Maar mogelijk kan de plant de waterschappen ook nog geld opleveren. Onderzoek moet uitwijzen of de verwijderde planten geschikt zijn als bio-brandstof of als grondstof voor de voederindustrie.
De Grote Waternavel is een uitheemse waterplant die groeit bij warm weer in voedselrijk water, met name in water met een hoog nitraat-en fosfaatgehalte. Binnen afzienbare tijd kan de exoot het hele wateroppervlak bedekken waardoor de waterafvoer belemmerd wordt, zuurstofgebrek ontstaat en de gezonde natuurlijke ecosystemen verstoord raken.
Om de explosieve groei van de waterplant terug te dringen wil een aantal zuidelijke waterschappen samen met Wageningen Universiteit, de Vlaamse Milieumaatschappij, de provincie Brabant en de Belgische provincies in Vlaanderen onderzoek gaan doen naar een efficiënt beheer van de exoot. Daarnaast zal worden onderzocht of de eenmaal verwijderde waterplant als grondstof voor diervoeder gebruikt kan worden. De Grote Waternavel heeft een eiwitgehalte van circa 30%. Nadeel is dat er zich in de plant zware metalen ophopen.

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor