Kan Saharastof de huidige klimaatverandering beperken door het bemesten van de oceanen? Deze hypothese zal worden getest door Jan-Berend Stuut van het NIOZ op Texel, dankzij een ‘ERC Starting Grant’ van bijna € 2 miljoen. Het onderzoek start op 1 oktober en zal vijf jaar in beslag nemen.
Stof in zee
Het project zal zich voornamelijk concentreren op de effecten van afzetting van Sahara-stof op de oceaan. Schattingen zeggen dat er per jaar ongeveer 1 miljard ton stof uit de grootste woestijn op aarde blaast, waarvan verreweg het grootste deel in zee terechtkomt. Omdat het stof onder meer ijzer bevat -een belangrijk element voor de groei van algen en plankton in de oceaan- kan het de groei van algen en plankton stimuleren. Deze algen en plankton halen ook het broeikasgas CO2 uit de atmosfeer, waardoor de wereldwijde stijging van de temperatuur zou kunnen worden beperkt.
Start project
In oktober 2012 gaat het vijfjarig project van start met een vaartocht aan boord van het Duitse onderzoeksschip Meteor. Hierbij zal een transect worden uitgezet van 10 onderwater sedimentvallen vanaf de Kaapverdische eilanden tot aan de Caraïben. Hiermee zal Saharastof verzameld worden en de effecten van Saharastof op de oceaan in kaart gebracht worden. Daarnaast zal een nieuw te bouwen drijvende stofvanger midden in de Atlantische Oceaan worden uitgezet, die in combinatie met satellietfoto’s de verschillen in Saharastof-transport en -depositie door het jaar heen aan het licht zal brengen.
Jan-Berend Stuut heeft een ERC (European Research Council) Starting Investigator Grant toegekend gekregen van € 1.97 miljoen voor het project ‘DustTraffic: Transatlantic Fluxes of Saharan Dust’. Jan-Berend Stuut is behalve op het NIOZ ook parttime werkzaam bij het MARUM, aan de Universiteit in het Duitse Bremen. Naast Stuut zullen ook een AIO, een Post-doc, en een technische medewerker aan het project werken.