Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Onderzoek naar controle op handel in beschermde dieren

  •  
07-09-2007
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_114588.jpg
Om uit te maken of de controle op de regels voor de handel in beschermde dieren en planten wel goed verloopt, is uitgebreid onderzoek nodig. Dat hebben organisaties als het Wereld Natuur Fonds (WNF), de Dierenbescherming, Greenpeace en stichting AAP donderdag laten weten aan de Tweede Kamer.
Na twintig jaar welles-nietes is het volgens David van Gennep, directeur van de opvang voor uitheemse dieren AAP, hoog tijd dat er duidelijkheid komt. Zijn opvang krijgt steeds meer berberapen aangeboden. Van Gennep: ,,We willen weten of het echt mis is met de handhaving of dat wij alleen incidenten zien die opvallen omdat wij met een vergrootglas kijken. Ik denk niet dat het om incidenten gaat, maar dat moet het onderzoek maar uitwijzen.''
Hij vindt dat er meer en betere controle moet komen op planten en dieren die worden beschermd volgens het zogeheten Cites-verdrag, de Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora. Dat verdrag verbiedt onder meer handel in Afrikaanse olifanten, tijgers en mensapen.
Hoewel ze pleiten voor betere handhaving, gaven de organisaties in een gesprek met Tweede Kamerlden aan dat ze niet precies weten wat het probleem is. Dat moet duidelijk worden uit het onderzoek, waarna het zoeken naar een oplossing kan beginnen.
Veel groeperingen vinden dat personele wijzingen bij de Algemene Inspectiedienst (AID) zeker niet hebben geleid tot betere handhaving. Ze missen de kennis van specialisten op bijvoorbeeld het vlak van Chinese medicijnen. Directeur Annemie Burger (AID) ziet dat anders: ,,Het kan natuurlijk altijd beter, maar met de middelen die we hebben, staan we aardig ons mannetje.''
Burger vindt dat de AID nog steeds voldoende kennis in huis heeft. Een van de experts werkt nu bij het opleidingscentrum en draagt zo zijn kennis over aan andere medewerkers, vertelde ze. Wel vindt de AID-directeur de aanhoudende vraag om terugkeer van de 'oude controleurs' kwetsend voor hun opvolgers. ,,Het steekt mij dat er zo neerbuigend wordt gedaan over de kennis bij de AID.''
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.