Vroege Vogels

Onderzoek: honden krijgen ook tranen in ogen van geluk

  •  
22-08-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
791 keer bekeken
  •  
Hond.jpg

© Fotograaf: digi-irma

Honden kunnen bij het weerzien met hun baasjes zo blij zijn dat ze huilen van geluk. Japanse wetenschappers hebben de tranen van de viervoeters bestudeerd en zijn tot de conclusie gekomen dat die ook gekoppeld kunnen zijn aan positieve emoties.

Een van de wetenschappers kwam op het idee toen zijn hond nieuwe puppy's had gekregen. Hij merkte dat zijn hond tranen in de ogen had terwijl ze haar kinderen zoogde. Bij het onderzoek bleken de honden niet te huilen als ze met een wildvreemde werden geconfronteerd, maar wel wanneer ze hun eigenaar herkenden die ze al even niet hadden gezien.

De vreugdetranen worden mogelijk veroorzaakt door oxytocine, ook bekend als het 'knuffelhormoon'. Dat wordt ook bij mensen in de hersenen geproduceerd en speelt een belangrijke rol bij sociale contacten. Al bij de geboorte zorgt het voor een band tussen moeder en kind en stimuleert het de melkproductie. Honden maken de stof ook aan bij contact met hun baasjes. Of honden ook huilen bij negatieve emoties, moet nog worden uitgezocht.

Meer over:

hond, tranen, huilen
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

schilderes
schilderes22 aug. 2022 - 13:58

Dat verbaast me niet echt. Dieren kunnen ook huilen van verdriet. Mijn tante de dierenarts had een fjordenpaardje. Als het al zag dat dat het vervoerd moest worden in de kar naar een ander weitje, stroomden de tranen over zijn wangen. Of hij stapte huilend uit de kar. Nee, het kwam niet van de wind. Mijn tante was er van overtuigd. Ik ook trouwens.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.