Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Onderzoek: honden krijgen ook tranen in ogen van geluk

  •  
22-08-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1011 keer bekeken
  •  
Hond.jpg

© Fotograaf: digi-irma

Honden kunnen bij het weerzien met hun baasjes zo blij zijn dat ze huilen van geluk. Japanse wetenschappers hebben de tranen van de viervoeters bestudeerd en zijn tot de conclusie gekomen dat die ook gekoppeld kunnen zijn aan positieve emoties.

Een van de wetenschappers kwam op het idee toen zijn hond nieuwe puppy's had gekregen. Hij merkte dat zijn hond tranen in de ogen had terwijl ze haar kinderen zoogde. Bij het onderzoek bleken de honden niet te huilen als ze met een wildvreemde werden geconfronteerd, maar wel wanneer ze hun eigenaar herkenden die ze al even niet hadden gezien.

De vreugdetranen worden mogelijk veroorzaakt door oxytocine, ook bekend als het 'knuffelhormoon'. Dat wordt ook bij mensen in de hersenen geproduceerd en speelt een belangrijke rol bij sociale contacten. Al bij de geboorte zorgt het voor een band tussen moeder en kind en stimuleert het de melkproductie. Honden maken de stof ook aan bij contact met hun baasjes. Of honden ook huilen bij negatieve emoties, moet nog worden uitgezocht.

Meer over:

hond, tranen, huilen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.