Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Ondanks de herfst heeft Oost-Nederland nog steeds tekort aan neerslag

  •    •  
15-11-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
163 keer bekeken
  •  
druppel_Drikslijkhuis

Regendruppel klem tussen de naalden.

© Fotograaf DirkSlijkhuis

In tegenstelling tot het westen en noorden van het land, heeft Oost-Nederland nog steeds te maken met een neerslagtekort. Het tekort is zelfs veel hoger dan in de 5 procent droogste jaren, aldus waterschap Vechtstromen. Dat betekent dat de grondwaterstand ook nog veel te laag is, want de zandgronden in het gebied zijn helemaal afhankelijk van regenbuien.

Tekort aan water

Vechtstromen heeft zorgen over het tekort aan water. "Het wil maar niet gaan regenen. Hier en daar een buitje, maar dat is lang niet voldoende voor herstel van de grondwaterstanden. Ook deze week blijft het weer veelal droog", aldus het schap. Het neerslagtekort in Twente staat op 301 millimeter en dat is extreem hoog. Ook in Hoogeveen komt het tekort ruim boven de droogste jaren tot nu toe uit.

Grondwaterstand zorgelijk laag

Het waterschap laat alle stuwen in zomerstand staan, om zoveel mogelijk regen op te vangen en vast te houden. Dat water moet in de bodem sijpelen, want de grondwaterstand is nu zorgelijk laag. "We hebben vijf maanden regen nodig om de grondwaterstanden aan te vullen. En we hopen op een nat voorjaar", zegt het schap. Te lage grondwaterstanden zijn funest voor de natuur en voor de landbouw.

Het is mogelijk dat de waterkwaliteit in sommige sloten nog steeds onvoldoende is doordat het niet of nauwelijks regent. Het schap vraagt mensen die happende of dode vissen zien dat te melden, zodat de beesten naar ander water kunnen worden overgezet.

Bron: ANP

Meer over:

neerslag
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.