Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Onbekende stof in Maas is afkomstig van algen en planten

  •  
16-08-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
127 keer bekeken
  •  
maas_wilm

© Maas - fotograaf wilm

Het raadsel rond een onbekende stof in de Limburgse Maas waardoor de rivier niet meer voor drinkwater kon worden gebruikt, is opgelost. Het blijkt te gaan om een natuurlijke stof, die door algen en planten wordt aangemaakt. De stof kan worden weggehaald door de zuiveringsinstallatie van Waterleidingmaatschappij Limburg (WML). De nu bekende stof levert geen gevaar voor de volksgezondheid op, maakte WML maandag na onderzoek bekend.

Onbekende stof

In mei stopte WML uit voorzorg een aantal keren met het innemen van Maaswater voor de drinkwatervoorziening vanwege de toen nog onbekende stof. Inmiddels hebben enkele laboratoria de stof geïdentificeerd als neophytadiene, een stof die bij de heersende hoge temperaturen wordt aangemaakt door onder meer algen. Daarbij spelen ook het overvloedige zonlicht en de geringe waterafvoer van de Maas met als gevolg stilstaand water een rol.

Zacht of hard water

WML overlegt momenteel met de Inspectie voor Leefomgeving en Transport (ILT), die toezicht houdt op de drinkwatervoorziening, over het weer terugschakelen naar de oude situatie. Daarbij wordt drinkwater weer zoals eerder uit de Maas gewonnen. Voor een deel van Limburg was de winning van Maaswater sinds 12 juli vervangen door bronwater. Het nadeel daarvan is, dat dit water harder is.

De toename van de hardheid en de mogelijke afzet van kalk kan merkbaar zijn, bijvoorbeeld door een laagje op de thee, kalkaanslag op glaswerk, kranen of douchewanden. WML liet dat bij de overschakeling naar bronwater in juli aan de klanten weten. Die horen binnenkort dat het drinkwater weer zachter is, zodra de inname uit de Maas is hervat.

Bron: ANP

Meer over:

maas
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.