Vroege Vogels

Omwonenden Tata Steel gaan in hoger beroep in uitstootzaak

  •  
10-08-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
76 keer bekeken
  •  
tatasteel_sasjavanmeel

Tata Steel

© Vroege Vogels

Omwonenden van Tata Steel vinden dat de provincie Noord-Holland zijn eisen voor de uitstoot van zwaveldioxide door de staalfabriek niet had mogen bijstellen. Zij zijn het niet eens met de rechter, die oordeelde dat de provincie daarmee geen regels overtrad, en gaan daarom in hoger beroep.

Volgens de omwonenden mocht Tata Steel van de provincie aanvankelijk het minimale aan zwaveldioxide uitstoten, in lijn met het Schone Lucht Akkoord. Maar dat werd na verloop van tijd bijgesteld, volgens de omwonenden nadat Tata Steel een zienswijze had ingediend. Daarmee zat de fabriek meteen aan de bovenkant van de bandbreedte van wat uitgestoten mag worden.

Omwonenden niet eens met besluit 

De rechter oordeelde hierover dat de provincie Noord-Holland heeft gehandeld binnen haar beleidsvrijheid bij het aanpassen van de uitstootnorm. Maar daar zijn de omwonenden van de fabriek het niet mee eens. "Dit is de werkelijkheid op zijn kop", reageert Jan de Jong van stichting Schapenduinen. De Jong woont op landgoed Schapenduinen in Bloemendaal, niet ver van Tata Steel. Hij is een van de belangrijkste lokale tegenstanders van de staalfabriek.

"Softere normen" 

"Omdat Tata zelf heeft besloten de 99 jaar oude, verwaarloosde fabriek te blijven uitmelken, zou het juist harder moeten worden aangepakt", vindt De Jong. "Maar in plaats daarvan mag het door provincie juist aan softere normen worden gehouden. En de provincie werkt daar ook nog eens aan mee met haar twee-handen-op-één-buik-beleid. Met als gevolg dat de omwonenden van Tata Steel willens en wetens worden vergiftigd. Daar zullen we ons nooit bij neerleggen."

Bron: ANP 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.