Tijdens de Koude Oorlog werden eind jaren zestig de bewoners van de Britse Chagos-Eilanden gedeporteerd en veranderde het grootste eiland, Diego Garcia, in een Amerikaanse militaire basis. De kleine eilandjes liggen centraal in de Indische Oceaan, ongeveer halverwege tussen het noorden van Madagaskar en het Indonesische eiland Sumatra.
De uitgezette bewoners en hun nazaten blijven hopen dat ze ooit terug mogen, maar hun laatste tegenslag is een recent plan de eilandjes tot natuurgebied uit te roepen. Het Britse dagblad The Guardian meldde donderdag dat de eilanders mogelijk toch niet terug kunnen als gevolg van een plan dat bij natuurbeschermers lof heeft geoogst. De Britse minister van Buitenlandse Zaken, David Miliband, noemt het plan ,,een opmerkelijke kans voor het Verenigd Koninkrijk om er een van de grootste beschermde zeegebieden te vestigen''.
Het gebied wordt volgens de krant niet tegen de Amerikaanse militairen beschermd, want Diego Garcia zou buiten het beschermde gebied gehouden kunnen worden. Het grote natuurgebied van Britse koraalriffen is dan wel verboden voor de inmiddels zeker vierduizend 'Chagossians'. Zij leken verzekerd van terugkeer, nadat zij sinds 2000 een reeks rechtszaken in Groot-Brittannië hadden gewonnen. De Britse regering handhaafde echter haar speciale volmacht om de bewoners van de eilanden te weren. De hoogste Britse rechters, de Law Lords, gaven de regering in 2008 daarin gelijk. Nu vinden de Chagossians behalve de Law Lords ook nog natuurbeschermers op hun weg terug.