Vroege Vogels

OM onderzoekt mogelijk valse berekening uitstoot Lelystad Airport

  •  
08-07-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1188 keer bekeken
  •  
Lelystad_Airport_control_tower_and_lobby_01

Lelystad Airport

© Bennie91 via Wikimedia (CC BY-SA 4.0)

Het Openbaar Ministerie start een onderzoek naar de mensen die hebben berekend hoeveel stikstof Lelystad Airport gaat uitstoten als het vliegveld uitbreidt, bevestigt een woordvoerder van het Landelijk Parket. Onderzocht wordt of er sprake is van kwade opzet bij het opstellen van de cijfers, waardoor een te gunstig beeld over de uitstoot zou zijn ontstaan. Door dat te gunstige beeld zou er geen natuurvergunning nodig zijn voor Lelystad Airport.

Het OM bevestigt dat woensdag is besloten tot onderzoek over te gaan. Hoelang dit in beslag zal nemen, kan de woordvoerder niet zeggen. "Meestal duren onderzoeken bij ons eerder maanden of jaren dan weken. Soms gaat het snel, soms duurt het drie jaar."

De uitbreiding van Lelystad Airport is al jaren onderwerp van discussie. Een besluit over de opening van het vliegveld voor vakantievluchten werd eind juni nog met twee jaar uitgesteld. Met die uitbreiding zou Schiphol ontlast moeten worden.

Stichting HoogOverijssel

De Overijsselse stichting HoogOverijssel deed twee jaar geleden aangifte van mogelijk gesjoemel met cijfers door ambtenaren en adviesbureaus. "We zijn woensdag door het OM ingelicht over het onderzoek en zijn nu natuurlijk heel blij", zegt stichtingsvoorzitter Jan Rooijakkers. "We hebben het OM in de afgelopen jaren heel veel informatie verstrekt, al hebben we nog steeds niet alle rapporten waar we het ministerie van Infrastructuur om hebben gevraagd. Misschien dat het OM die cijfers nu krijgt."

HoogOverijssel bewees eerder dat er zowel in de geluidsberekeningen als in de berekening van de stikstofuitstoot van het beoogde vakantievliegveld fouten waren gemaakt. Het ministerie moest sommige onderzoeken helemaal opnieuw laten doen.

"We hadden eerst een sterk vermoeden, maar zijn er nu van overtuigd dat er gejokt is om de opening van Lelystad Airport mogelijk te maken", aldus Rooijakkers. "Zonder natuurvergunning kan Lelystad niet open. Wij denken dat die vergunning er onder de huidige omstandigheden niet meer gaat komen."

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

schilderes
schilderes9 jul. 2022 - 10:55

Misschien ook eens wat minder vliegen? ? ? Ik hoop ook dat het vliegveld nooit open zal gaan. Nu moet de natuur eens gespaard worden.

me5894
me58948 jul. 2022 - 17:11

Hopenlijk gaat Lelystad Airport nooit open, bijzonder slecht voor de natuur en het lawaai boven de natuurgebieden en er vliegen veel ganzen rond vanuit de Oostvaarderplassen. Mogen er nog genoeg rustige natuurgebieden in ons dichtbevolkte landje zijn? Moet het kapitaal altijd winnen via de projectontwikkelaars?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.