Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

OM kritisch over handelen doden wolf in Wapse, maar geen vervolging

  •    •  
20-06-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
77 keer bekeken
  •  
wolf pixabay

© Wolf, foto: pixabay

Het Openbaar Ministerie gaat een aantal betrokkenen in de zaak van de doodgeschoten wolf in het Drentse Wapse niet vervolgen. De zaken tegen burgemeester Rikus Jager, de locoburgemeester, een man, zijn zoon en een politieagent worden geseponeerd. Dat heeft het OM donderdag bekendgemaakt. Wel is het OM kritisch op het handelen van betrokkenen.

Geen straf voor vader en zoon na schieten van wolf

De zaak tegen de vader en de zoon worden geseponeerd om gebrek aan bewijs. "En rekening houdend met de omstandigheden destijds". De burgemeester, loco-burgemeester en politieagent worden niet vervolgd omdat zij strafrechtelijke immuniteit hebben. "Het OM is van mening dat hun handelen valt onder de uitvoering van een exclusieve bestuurstaak, waardoor strafrechtelijke vervolging niet mogelijk is."

De wolf werd op 9 juli doodgeschoten nadat hij op het terrein van een hobbyboer enkele schapen en geiten had aangevallen. Natuurorganisaties hadden aangifte gedaan naar aanleiding van het incident.

Volgens het OM hebben betrokkenen niet juist gehandeld. Zo volgde de man en zijn zoon niet het advies op om het hek van het perceel open te zetten zodat de wolf kon ontsnappen. Toen de man zich binnen het afrastering begaf is hij gebeten door de wolf. "Door vervolgens de confrontatie aan te gaan met het wilde dier, zijn er gebeurtenissen in gang gezet waardoor de wolf uiteindelijk doodgeschoten is", aldus het OM.

Geen direct bewijs van probleem wolf

Uiteindelijk besloot de loco-burgemeester de wolf door de politie te laten doodschieten. Voorafgaand hieraan hadden de loco-burgemeester en de burgemeester een deskundige moeten raadplegen, meent het OM. Advies inwinnen van twee agenten vindt het OM niet voldoende. "Geen van hen had specifieke kennis over de wolf."

De wolf is een beschermde diersoort. Alleen in uitzonderlijke gevallen mag die worden gedood. Bijvoorbeeld als een acute levensbedreigende situatie ontstaat voor mensen. Of als het gaat om een zogenoemde probleemwolf. Maar daar was in dit geval geen sprake van, vindt het OM.

Natuurorganisaties eisen vervolging

De Faunabescherming laat naar aanleiding van dit besluit weten een procedure te beginnen om het OM alsnog te verplichten tot vervolging. Ook Animal Rights kijkt hiernaar. Daarnaast overweegt de dierenwelzijnsorganisatie een zaak bij de bestuursrechter aan te spannen en een klacht bij de Europese Commissie in te dienen.

Bron: ANP

Meer over:

wolf, om, wapse
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.