In Rotterdam worden de komende dagen vijftig door kunstenaars beschilderde olifantenbeelden geplaatst. De eerste dikhuiden staan al op de Westersingel en tussen het winkelend publiek in de Koopgoot. Deze Elephant Parade moet geld opbrengen voor de bedreigde Aziatische olifant.
De initiatiefnemers Marc en Mike Spits van Friends of the Asian Elephant zamelen het geld in door de kunstobjecten van 1 september tot 17 november ten toon te stellen aan het grote publiek. Bedrijven en organisaties kunnen een kunstolifant, al dan niet als zebra beschilderd adopteren of laten beschilderen naar keuze. Diergaarde Blijdorp heeft de eerste dikhuid geadopteerd. De olifanten worden op 17 november geveild in de Rotterdamse dierentuin.
De olifanten hebben een hoog aaibaarheidsgehalte. Het publiek dat langs de dikhuiden loopt kan de neiging niet onderdrukken om ze even te aan te raken. Om te zorgen dat de olifanten van polyester niet van hun plek worden gehaald of wegwaaien zijn ze aan een betonnen onderstuk vastgeboord. De olifanten zijn onder meer op het Schouwburgplein, op de Beurstraverse en bij Hotel New York te zien.
Verschillende Thaise en Nederlandse kunstenaars, zoals Meidam Kleinjan, Jurriaan van Hall en Juul van den Heuvel hebben de olifanten beschilderd. Vader en zoon Spits hopen de expositie ook in andere landen te kunnen voortzetten. ,,Het idee komt van mijn vader, die kennismaakte met Soraida Salwal, een vrouw die in Thailand het eerste olifantenziekenhuis ter wereld heeft opgezet. Rond 1960 waren er nog 40.000 Aziatische olifanten in Thailand. Nu zijn het er nog maar 5.000, waarvan er 2.000 in het wild leven. Er moet nu dus echt wat gebeuren'', aldus Mike Spits.
Het ziekenhuis van Salwal verzorgt en geneest olifanten die medische aandacht nodig hebben, zoals Mosha, een baby-olifantje dat op een landmijn is gestapt.