Het kan zomaar gebeuren dat u op Schiphol aangehouden wordt, omdat u een Tasmaanse tijger bij u heeft. Ook wel buidelwolf genoemd. Dat mag niet, aangezien deze op lijst 1 staat van het CITES verdrag. Daar mag dus niet in gehandeld worden, en het in bezit hebben van dit dier of delen daarvan zonder vergunning is strafbaar. Eh…denkt u: Tasmaanse tijger? Buidelwolf? Bestaat die nog? Nee. Deze diersoort is uitgestorven. Het laatste wilde exemplaar werd in 1933 gevangen in Tasmanie, en overleed drie jaar later in een dierentuin:
http://www.iucnredlist.org/details/21866/0
Ge-downlist
Waarom staat deze soort dan op de CITES lijst? Er valt weinig in te handelen als er geen één meer is. Ja, dat zou je zeggen. Maar een soort gaat niet zomaar van die lijst af. Dat is een goed principe natuurlijk, een voorzorgsmaatregel om te voorkomen dat soorten te vroeg “ge-downlist” worden. Het kan zomaar dat gecontroleerde handel toegestaan wordt na herstel van de populatie, waarna blijkt dat de beslissing prematuur was en de soort alsnog over de kling gejaagd wordt.
Tasmaanse tijger
Maar als deze soort sinds 1933 niet meer in het wild is gezien, en de gezaghebbende organisatie IUCN stelt ook dat de soort uitgestorven is, dan mag hij er toch af? Nee. We moeten met z’n allen wèl de juiste procedure volgen. Dat wil zeggen: voordat je hem in één keer van lijst 1 haalt, moet 'ie eerst nog naar lijst 2. Dáárna mag hij uit het CITES systeem verwijderd worden. Dus of u even een voorstel bij de CITES conventie wil indienen om de Tasmaanse tijger van lijst 1 naar 2 te verplaatsen. Dus van de lijst waar handel verboden is naar de lijst waar handel gereguleerd is. Omdat hij uitgestorven is. En daar moeten dan 178 landen over stemmen. En dan zijn we weer drie jaar verder. Bijna gelukkig dat ie uitgestorven is, anders had de buidelwolf het nog moeilijk gekregen.
Tijdens de CITES conferentie in Bangkok komen vertegenwoordigers van 176 landen in Thailand bijeen om de wereldwijde handel in wilde dieren te bespreken. Belangrijk onderwerp op conferentie is het stropen van Afrikaanse olifanten. Christiaan van der Hoeven is specialist Wildlife Crime en olifantenexpert van het Wereld Natuur Fonds. Luister ook naar het interview van 17 februari 2013