Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Olifantenblog: Stilte voor de storm

  •  
05-03-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ivoor_01.JPG
Na het goede nieuws van de aankondiging van de Thaise premier over het stoppen van de ivoorhandel in haar land, staan we weer met beide benen op de grond. Of eigenlijk, zitten we weer met beide billen op de vergaderstoel. Droog en saai gedoe over aanpassingen in bestaande teksten van de conventie. Toevoegingen, annotaties, verwijderingen, allemaal geneuzel voor mijn gevoel. Maar, zijn er geen regeringen gevallen om verkeerde bewoordingen, of bedrijven gesneuveld vanwege de kleine lettertjes? Even doorbijten dus.
Overtredingen
Het vuurwerk zal vanaf donderdag beginnen, als de voorstellen voor “uplisting” en “downlisting” besproken worden. Dan gaat het erom of men akkoord gaat met het aan banden leggen van de handel in haaienvinnen of ebbenhout (“uplisten”), het afkondigen van handelsverboden vanwege overtredingen, of het weer toestaan van handel in herstelde soorten (“downlisten”).
Wandelgangen
Je merkt het in de (enorme) wandelgangen hier dat er al druk onderhandeld wordt onder de meer dan 2500 congresgangers. “Als jullie willen dat ons land vóór het haaienvoorstel stemt, dan willen wij dat jullie land niet zegt dat wij niet ons best doen op de controle van illegale handel in neushoorn-hoorn!” Ik word al kribbig als ik het hoor. Ik vergeet nooit het gezicht en de woorden van de parkwachter in Kruger vorige maand in Zuid Afrika: “we zijn in oorlog met de neushoornstropers, en we zijn aan het verliezen”. De man zag er afgepeigerd en gefrustreerd uit. Als zelfs het Kruger Park het niet redt, terwijl zij toch de mensen en middelen hebben, wie moet de neushoorn dan beschermen? Precies. De mensen hier dus. De overheden, de “suits” met de blauwe badges (ik heb een grijze). Slikken en blijven praten dus.
Daarom vergaderen en lobbyen we van 7 uur ’s ochtends tot ’s avonds 9 over hoe en wat we kunnen en moeten doen om te zorgen dat als er gestemd moet worden in de grote zaal, we weten wie vóór stemt en wie tegen. En dan nog weet je pas of het gelukt is als het voorbij is. Blijft spannend dus.
Tijdens de CITES conferentie in Bangkok komen vertegenwoordigers van 176 landen in Thailand bijeen om de wereldwijde handel in wilde dieren te bespreken. Belangrijk onderwerp op conferentie is het stropen van Afrikaanse olifanten. Christiaan van der Hoeven is specialist Wildlife Crime en olifantenexpert van het Wereld Natuur Fonds.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor