Olifantenblog: Politiek steekspel
• 01-03-2013
• leestijd 2 minuten
De “Conference of the Parties”, ofwel CoP is de officiële naam van deze CITES conferentie. De “parties” zijn de landen die stemrecht hebben. Daar houdt de eenduidigheid wel mee op bij een CoP. Voorbeeld: Monaco diende op de vorige CoP een voorstel in om handel in blauwvintonijn te verbieden, omdat de soort ernstig bedreigd is door overbevissing. Logisch, denk je. Nou, mooi niet. Dit voorstel werd weggestemd omdat Japan absoluut door wil gaan met tonijn verhandelen. Voor hun sushi.
Handel in tonijn
Om dat te bereiken belobbyde Japan zoveel mogelijk landen om met hen tegen het voorstel te stemmen. Dat ging vaak gepaard met copieuze maaltijden en andere fêterende acties. Dan kan het zomaar zijn dat een land met helemaal geen kust, toch vóór handel in tonijn stemt. Dat is krom en frustrerend als je denkt dat een goed beargumenteerd voorstel om niet meer in een soort te handelen (die soort, en dus de handel wordt tenslotte bedreigd!), overruled wordt door korte-termijn winstbejag. Dat gebeurt regelmatig bij CITES conferenties. Waar trouwens niet, maar dat terzijde.
Charmes
Om te voorkomen dat -vaak arme- landen bezwijken voor de charmes van landen die een bepaald voorstel ter bescherming van een soort van tafel willen vegen, werken WWF en anderen hard achter de schermen om landen over te halen te pleiten vóór bepaalde voorstellen. Om dit zo effectief mogelijk te doen, komen wij twee dagen voordat de CoP begint bij elkaar om de strategie te bepalen. Vandaag en morgen bespreken we dus wie we nog moeten overhalen om zich in te zetten voor bijvoorbeeld de hamerhaai. Ik hou het nog net bij, mijn hoofd tolt van de technische termen en mogelijke scenario’s die over tafel rollen. Van “non-detrimental findings”, tot de discussie of Nigeria nu wel of niet mee zal stemmen vóór de hamerhaai als we hen tegelijkertijd aanspreken op hun illegale ivoorhandel.
Tijdens de CITES conferentie in Bangkok komen vertegenwoordigers van 176 landen in Thailand bijeen om de wereldwijde handel in wilde dieren te bespreken. Belangrijk onderwerp op conferentie is het stropen van Afrikaanse olifanten. Christiaan van der Hoeven is specialist Wildlife Crime en olifantenexpert van het Wereld Natuur Fonds. Luister ook naar het interview van
17 februari 2013