Olifantenblog: Eerste actie!
• 27-02-2013
• leestijd 2 minuten
De eerste actie van het WWF, en het eerste politieke antwoord
Vanmorgen 8 uur lokale tijd heeft het WWF in het kader van de CITES conferentie die zondag begint een petitie aangeboden aan de Thaise premier met het urgente verzoek om per direct de binnenlandse ivoorhandel te verbieden. Meer dan 500.000 mensen wereldwijd hebben deze petitie ondertekend. Dat is maar liefst tien keer een volle Arena, of Kuip, zo u wilt, met betrokken mensen die aangeven dat er ècht iets moet gebeuren in Thailand.
Ondanks dat het mooi is dat de premier de petitie in ontvangst nam, is het jammer dat ze niet meteen toegezegd heeft om er wat aan te doen. “We nemen jullie punten in overweging”. Voilà. De eerste van ongetwijfeld vele holle politieke uitspraken die zullen volgen tijdens deze conferentie. Maar zíj kan (wil?) niet meer terug, ze heeft zelf de foto van de overhandiging op haar site geplaatst!
Het is belangrijk dat de Thaise premier dit verbod afkondigt, omdat de Thaise ivoormarkt een typerend voorbeeld is hoe legale handel in ivoor van gedomesticeerde olifanten gebruikt wordt om op grote schaal illegaal ivoor uit Afrika wit te wassen. Afrikaans “bloedivoor” wordt verkocht als zijnde ivoor van hun eigen tamme Thaise olifanten. Het verschil is niet te zien met het blote oog. Zolang eenieder die legale handel in ivoor toestaat, waaronder ook China, niet kan garanderen dat er illegaal ivoor gemengd wordt met legaal ivoor, zal die handel verboden moeten worden.
Maar men is toch blij met de premier, aangezien zij de conferentie zondag officieel zal openen, en we nu allemaal hopen dat ze dit podium gebruikt om haar verbod op de handel uit te spreken. Dat zou een knallend begin zijn, en dan is de kans klein dat ik de komende weken op een van mijn tochtjes door Bangkok nog ivoor te koop zal zien. Want zoeken zal ik!
Tijdens de CITES conferentie in Bangkok komen vertegenwoordigers van 176 landen in Thailand bijeen om de wereldwijde handel in wilde dieren te bespreken. Belangrijk onderwerp op conferentie is het stropen van Afrikaanse olifanten. Christiaan van der Hoeven is specialist Wildlife Crime en olifantenexpert van het Wereld Natuur Fonds. Luister ook naar het interview van
17 februari 2013