Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Oliekevers, bonte vliegenvanger, Doggerland en alle overige onderwerpen

  •  
02-07-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
968 keer bekeken
  •  
Bonte vliegenvanger

© Fotograaf: pieterbj

Luister de overige reportages en interviews uit de uitzending van 4 juli 2021 terug op de volgende startpunten:

00:32:00 - Uitgestorven gewaande oliekever gevonden
00:44:30 - Koud en nat voorjaar: mazzel voor vliegenvangers
01:10:13 - Doggerland: Toen de Noordzee nog land was
01:38:18 - Biologische melk
02:32:03 - Imiterende vogels: bosrietzanger

Doggerland: Toen de Noordzee nog land was

Ooit lag de bodem van de Noordzee droog en leefden er Neanderthalers en mensen tussen herten, neushoorns, vogels en vissen. In de tentoonstelling Doggerland van het Rijksmuseum van Oudheden maak je een tijdreis van een miljoen jaar door een prehistorische wereld. Bijlen en pijlpunten, maar ook botresten van mensen en dieren zijn hier de stille getuigen van. Zo’n achtduizend jaar geleden werd Doggerland overspoeld door het Noordzeewater en daarmee is het de grootste archeologische vindplaats van Europa geworden.
Doggerland

Kaart van Doggerland 8000 jaar geleden

© Olaf Odé voor RMO

Koud en nat voorjaar: mazzel voor vliegenvangers

Het koude en natte voorjaar is uitgedraaid op een mazzeltje voor de bonte vliegenvanger. Deze keer trokken hun concurrenten, de mezen, aan het kortste eind in de strijd om voedsel (rupsen) voor de jongen. Onderzoeker Christiaan Both pleit voor meer, breder en langduriger onderzoek naar de gevolgen van klimaatverandering voor de ecologie.
DSC00973

Uitgestorven gewaande oliekever gevonden

Opwinding onder keveronderzoekers van EIS Kenniscentrum Insecten. Die dachten dat van de zeven oliekeversoorten die ooit in Nederland voorkwamen, er nog maar twee over waren. Oliekevers zijn zeldzaam en parasiteren op wilde bijen. Maar onlangs bleek via een vondst in de collectie van het Natuurmuseum Fryslan dat er op enkele Waddeneilanden nog een derde soort leeft: de kortnekoliekever. 
Kortnekoliekever

Kortnekoliekever in de collectie van het Natuurmuseum Fryslan

© Henny Radstaak

Bosrietzanger is meesterimitator

Van alle soorten die de revue zijn gepasseerd in de serie 'Imiterende vogels' met kenner Joost van Bruggen van Sovon Vogelonderzoek Nederland, blijkt er één soort te zijn die het glansrijk wint als het gaat om z'n repertoire. Na de zangvogel, de spreeuw, de blauwborst, de koolmees, de gaai, de grasmus en de spotvogel is de bosrietzanger de ongekroonde koning van de na-apers. Bijna z'n hele zang bestaat uit allemaal liedjes van andere vogelsoorten.
bosrietzanger.jpg

Meer over:

oliekever, otter,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar