Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Oerbos op de jonge bodem van Flevoland

  •    •  
04-11-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1579 keer bekeken
  •  

Rondom de randmeren vind je nu smalle stroken bos met grote bomen. Het is nog niet heel lang geleden dat op deze plekken nog vissers voeren toen Flevoland nog de Zuiderzee was. Onder andere om meer landbouwgrond te creëren, is eerst de Noordoostpolder, toen het noordelijke deel van de Flevopolder en vervolgens het zuiden ingepolderd. 

Snelle bomen

De grond in Flevoland is uiterst geschikt voor de landbouw. Niet gek, aangezien de provincie uit de zee is opgetrokken met dit als hoofddoel. Op de vruchtbare zeeklei die de Zuiderzee achterliet, groeien planten ontzettend goed. De stukken grond die voor de landbouw het minst interessant waren, gingen naar de natuurorganisaties. Maar toen in de jaren 60 de eerste populierenbossen werden gepland, schoten zelfs hier de bomen uit de grond. De bomen hier worden groter en dikker dan op andere plekken in Nederland. Naarmate het bos zich verder ontwikkelt, vestigen hier ook andere, duurzame soorten zoals eiken en beuken.

Oerbos

Het klinkt misschien gek op dit jonge stuk land, maar Natuurmonumenten is bezig met een stuk oerbos. In dit bos worden minimale ingrepen gedaan en lopen in een deel Schotse hooglanders om variatie in het gebied te creëren. Omgevallen bomen van een storm liggen door het bos verspreid met hun wortelkluiten de lucht in. In deze kluiten hangen nog allerlei schelpjes, een souvenir uit het Zuiderzeeverleden. 

Dit is het Harderbos. Het bos is vijftig jaar geleden aangeplant, maar de bomen groeien hier twee keer sneller dan op de Veluwe. Oerbosontwikkeling gaat hier dus ook een stuk sneller. Het aangeplante karakter van de Flevolandse bossen is hier nog wel goed te zien aan de hand van de verschillende bosvlakken waar andere boomsoorten zijn aangeplant. Maar langzaam neemt de natuur het over.  

Kijk ook zaterdag 5 november 2022 naar de Randmeerbossen om 19.50 uur op NPO 2!

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.