Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Oehoe terug voor de camera’s van Beleef de Lente

  •    •  
07-03-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
399 keer bekeken
  •  
Oehoe door beverfoto bewerkt

Na jaren van afwezigheid is de oehoe weer terug voor de camera’s van Beleef de Lente. Het is de lievelingsvogel van velen. Inmiddels heeft de oehoe haar tweede ei gelegd en vanaf vandaag live te volgen via de website. Beleef de Lente van Vogelbescherming heeft al vaker oehoes gevolgd, onder meer in Winterswijk. Rotswanden zijn de gebruikelijke plek voor oehoes om te broeden. Het paartje dat nu voor de camera’s broedt, zit echter op een nestplateau in een bos op een privéterrein. 

De oehoe bij Twence

Op het privéterrein van het Overijsselse bedrijf Twence broeden al zo'n 12 jaar oehoes. Het Twence-terrein is een perfecte plek voor deze uilen. Het landschap bestaat uit hellingen en hoogteverschillen. Daarnaast is er voldoende water en voedsel te vinden in de directe omgeving. Inmiddels zijn op deze plek 38 jonge oehoes uitgevlogen. Begin maart beginnen de vrouwtjes meestal te broeden en zijn de jongen na 10 weken vliegvlug. De oehoes worden geringd door een deskundige, onder toeziend oog van Landschap Overijssel.

Over de oehoe

De oehoe is een van de grootste uilensoorten ter wereld en is ongeveer tweemaal zo groot als de ransuil. Ze hebben een spanwijdte van zo'n 1.80 meter. Mede door zijn opvallende verschijning was de oehoe altijd een makkelijke prooi voor jagers. Door de eeuwen heen is hij dan ook sterk vervolgd en daardoor op veel plaatsen verdwenen. Dankzij beschermende maatregelen en herintroductie is een kentering ingetreden. Sinds 1997 broedt deze uil zelfs weer in Nederland. Het is een beschermde vogelsoort, die de laatste tijd in aantal toeneemt.

Slechtvalk

Ook de camera's van de slechtvalk op tv-toren De Mortel in het Brabantse Gemert zijn live op de website van Beleef de Lente. Ondanks de vele paringen en prooien die naar het nest werden gebracht, was er vorig jaar geen broedsel. Voor dit jaar zijn de verwachtingen wél  weer hoog, omdat er al veel activiteit in en om de nestkast is.

Bron: Vogelbescherming Nederland

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.