Zondag 12 december komt Radio 1 vier uur lang live vanuit de Boschberggroeve op de grens van Nederland en België. De programma’s Vroege Vogels (VARA) en OVT (VPRO) bundelen de krachten voor een special over ‘Natuurlijke Historie’. Veertig meter onder het beroemde Restaurant Chateau Neercanne in Maastricht was tot 1993 het Joint Operations Centre van de NAVO gevestigd. In een oude mergelgroeve waren dagelijks 400 man in het diepste geheim aan het werk. De groeve wordt op deze zondag symbolisch overgedragen van Defensie aan het Limburgs Landschap in een uitzending over koude oorlog en ondergrondse natuur. Een uniek samenwerkingsproject van Vroege Vogels en OVT in samenwerking met de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE) en Limburgs Landschap.
De Boschberggroeve is nu de schoonste groeve ter wereld! Nooit eerder werd een ondergronds gangenstelsel zo netjes opgeruimd. De afgelopen jaren zijn voor zo’n dertig miljoen euro asbest, dieselolie en zestien kleine afvalbergen verwijderd. De asbest was levensbedreigend, de olie van de dieselgeneratoren naderde het grondwater en het afval was ooit voer voor spionnen. “Niets de berg uit” was het devies in de NAVO-jaren, alles was topsecret.
In een gestofzuigde groeve, bij kaarslicht en gaslampen praten de presentatoren niet alleen over het dagelijks leven in het J.O.C. (onder meer met kapper Paul Croymans en saneringsbegeleider Peter Starmans), ook de andere aspecten van natuur en geschiedenis in dit bijzondere stukje Nederland komen aan bod:
- Paleontoloog Anne Schulp belicht de miljarden fossielen waaruit mergel bestaat. Fred Brounen vertelt over prehistorische mijnbouw.
- Bioloog Prof. Wim van der Putten van het Centrum voor Bodemecologie.
- Peter Kleijnen komt mergelblokken zagen.
- Muurhagedis en varens op de gerestaureerde mergelmuren van het Chateau.
- Tessa de Groot (RCE) over resten van de Romeinse bewoning in deze streek.
- Frans Pollux spreekt een bijzondere column uit.
- Jos Notermans: de groeve als monument van de koude oorlog
- Mathieu Hulst neemt wijn van de nabijgelegen Apostelhoeve mee.
- Directeur Ger Frenken (Limburgs Landschap) met de toekomst van de groeve.
- Henk Baas (RCE) houdt pleidooi voor ondergrondse landschappen.
- Edmond Staal is onze gids door de natuur bovenop de groeve.
- Ton Breuls toont bovengronds de geschiedenis van de ondergrond.
- Jacquo Silvertant en de Duitse oologsindustrie in de groeve.
Presentatie: Michal Citroen, Lisa Wade en Menno Bentveld Eindredactie : Paul van der Gaag en Joost Huijsing Radio 1, 12 december van 8.00 - 12.00 uur