Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Wakker Dier: NVWA treedt niet op tegen 'weesbiggen'

  •  
17-10-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
351 keer bekeken
  •  
varkens.jpg

De NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) treedt niet op tegen varkensbedrijven die biggen zonder moederzorg grootbrengen. Daarmee wijst ze het handhavingsverzoek van Wakker Dier op dit punt af. Hiermee keurt de NVWA illegale praktijken goed, stelt Anne Hilhorst van Wakker Dier: “ze zet de deur wagenwijd open om biggen standaard zonder moeder groot te brengen.” 

Aan de hand van een bezwaarschrift van Wakker Dier kan de NVWA nog terugkomen op haar besluit. Wakker Dier moedigt dit aan met advertenties over ‘weesbiggen’ in de landelijke kranten. Als de NVWA niet terugkomt op haar besluit, stapt Wakker Dier naar de rechter. Het is namelijk wettelijk verboden om biggen vroeger dan drie weken bij hun moeder weg te halen, tenzij dat noodzakelijk is met het oog op de gezondheid of het welzijn van big of zeug (moedervarken). 

Biggenleed

Biggen die vroeg worden weggehaald bij hun moeder hebben vaker last van gezondheidsproblemen, angst en rusteloosheid. De Europese Autoriteit voor voedselveiligheid EFSA waarschuwde recent nog voor het biggenleed “dat exponentieel toeneemt naarmate de speenleeftijd afneemt.” De speenleeftijd is de leeftijd waarop de big bij zijn of haar moeder wordt weggehaald. 

Toename aantal biggen

Moedervarkens worden al decennialang bewust geselecteerd en gefokt om steeds meer biggen te krijgen. Waar ze twintig jaar geleden 22 biggen kreeg, is dat nu gestegen tot 30 biggen per jaar. Het grote aantal biggen gaat ten koste van zowel de zeug als van haar biggen.

Zo overleeft twaalf procent van de biggen de eerste weken van hun leven niet. Vaak krijgt een zeug meer biggen dan ze kan voeden. Wakker Dier wil dat zeugen minder biggen krijgen, zodat de biggen allemaal bij de moeder kunnen opgroeien. Dit is ook het advies van de Europese voedselautoriteit EFSA. 

Reactie NVWA

In een reactie laat de NVWA weten dat zij niet wegkijkt bij moederloze opfok van biggen. De NVWA heeft inspecties uitgevoerd en geconstateerd dat twee bedrijven sommige biggen indien nodig eerder dan 21 dagen na de geboorte scheiden van hun moeder. De bedrijven geven aan in dat geval de sterkere biggen apart te zetten in een gespecialiseerde voorziening met kunstmelk om kleinere biggen o.a. meer kans te geven om voldoende te kunnen drinken bij de zeug, zonder competitie om spenen. Op die manier zou de overlevingskans van de (kleinere) biggen groter worden. Toch is dat niet toegestaan volgens de wetgeving.

Biggen scheiden voordat ze 21 dagen oud zijn mag alleen als dat in het belang van het welzijn van de desbetreffende big(gen) of van de moeder is. En dat is bij deze twee bedrijven niet het geval. Daarom moeten de bedrijven hiermee stoppen. Om ervoor te zorgen dat dat gebeurt, heeft de NVWA beide bedrijven een last onder dwangsom opgelegd.

Meer over:

nvwa, biggen, wakker dier
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.