Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

NVWA: blijf af van buitenlandse planten

  •  
22-07-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
482 keer bekeken
  •  
Naaldzaadbloem

Naaldzaadbloem

© Gert Elbertsen

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) roept vakantievierders op geen planten of stekjes mee te nemen uit andere landen. Die kunnen ziektes bevatten die soms "zeer ernstige" gevolgen kunnen hebben voor de agrarische sector, de natuur, parken en tuinen in ons land. De NVWA noemt speciaal de xylella-bacterie, die heel schadelijk kan zijn voor een groot aantal plantensoorten.

Xylella fastidiosa wordt "razendsnel" verspreid door schuimcicades, insecten die ook in Nederland veel voorkomen. De mens loopt geen gevaar, maar 300 plantensoorten wel. "Zo zijn er sinds 2013 in Italië al 2 miljoen olijfbomen gekapt vanwege deze bacterie. Maar ook bijvoorbeeld bramen, oleander en eiken kunnen worden aangetast", weet de NVWA. Ook in Frankrijk, Spanje en Portugal komt Xylella al voor.

"Bij een uitbraak van Xylella fastidiosa moeten alle voor xylella gevoelige planten in een straal van minimaal 50 meter rondom een besmetting vernietigd worden", zegt Marieke van Lent, NVWA-crisisadviseur plantgezondheid. "En in een straal van 2,5 kilometer rondom een besmet gebied mag vier jaar lang geen vatbare plant meer vervoerd worden: het gebied gaat in quarantaine."

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.