Nucleaire Nobelprijs voor de Vrede
• 07-10-2005
• leestijd 2 minuten
© kernenergie greenpeace
De Nobelprijs voor de Vrede gaat dit jaar naar Mohamed ElBaradei en het Internationaal Atoomagentschap IAEA, waar hij de leiding over heeft. Greenpeace zet grote vraagtekens bij het toekennen van de vredesprijs aan een organisatie die de verspreiding van nucleaire technologie bevordert.
Door het vreedzaam gebruik van kernenergie te promoten draagt de nucleaire waakhond IAEA zelf bij aan de verspreiding van kernwapens. Greenpeace wil dat de IAEA zich alleen nog maar richt op het controleren en veiligstellen van al bestaande gevaarlijke nucleaire materialen en technologie.
Onmogelijke spagaat
De IAEA heeft, naast zijn taak de ontwikkeling van kernwapens te controleren, als kerntaak de vreedzame toepassing van kernenergie te bevorderen. De organisatie zit hiermee in een onmogelijk spagaat: aan de ene kant wil zij nucleaire technologie verkopen, aan de andere kant de verspreiding ervan tegengaan. De IAEA kan alleen een echte nucleaire waakhond zijn wanneer een einde komt aan de schizofrenie in zijn takenpakket. De promotie van kernenergie moet dan ook uit de IAEA-takenlijst worden geschrapt.
Belangrijke rol
ElBaradei heeft de afgelopen jaren een belangrijke rol gespeeld in de wereld van nucleaire non-proliferatie. Hij uitte zware kritiek op de Irak-oorlog en is een groot voorvechter van een kernwapenvrije zone in het Midden-Oosten. Ook wijst hij op de dubbele standaard van kernwapenstaten. Volgens hem is het onwerkbaar dat aan de ene kant jacht wordt gemaakt op kernwapens, terwijl het voor anderen kennelijk wel acceptabel is om kernwapens te hebben en hun arsenaal uit te breiden.
Nieuwe discussie
Greenpeace hoopt dat het toekennen van de Nobelprijs een nieuwe discussie over de fundamentele tegenstelling binnen het IAEA op gang zal brengen. Alleen een einde aan alle ‘vreedzame’ kernenergieprogramma’s, vernietiging van kernwapens en grootschalige inzet op gebruik van duurzame energie verzekert een einde aan de serieuze dreiging van kernwapens.
Bron: Greenpeace