Noordse woelmuis naar Oostvaardersplassen
• 12-05-2010
• leestijd 2 minuten
De noordse woelmuis moet een groot leefgebied krijgen, waar het beestje zich rustig kan voortplanten. De Oostvaardersplassen zouden daarvoor heel geschikt zijn. De noordse woelmuis is het enige gewervelde zoogdier dat alleen in Nederland voorkomt, maar wordt ernstig met uitsterven bedreigd.
Dat schrijven Wouter Helmer, directeur van ARK Natuurontwikkeling, en onderzoeker Johan Thissen van de Zoogdiervereniging dinsdag in een artikel op Natuurbericht.nl. Beide natuurwetenschappers constateren dat de achteruitgang van de zoogdieren in Nederland tot stilstand is gekomen, maar dat voor een aantal soorten meer actie nodig is om uitsterven te voorkomen. Behalve de noordse woelmuis noemen ze onder meer de eikelmuis, die alleen nog in Zuid-Limburg leeft, de wezel, de hermelijn en de haas.
De zoogdierenstand heeft zich in de afgelopen goed kunnen redden door minder vervuiling, meer natuurontwikkeling en minder bejaging, aldus Helmer en Thissen. Met soorten als de vleermuis, de zeehond en de bruinvis gaat het goed, al zijn de tuimelaar en de dolfijn definitief uit de Nederlandse wateren verdwenen. Met hoefdieren als herten, reeën en wilde zwijnen gaat het zelfs zo goed, dat er tegenwoordig steeds discussies zijn over extra afschot, omdat de dieren overlast veroorzaken.
De zoogdieren varen wel bij de veranderde houding tegenover natuur, denken de natuurbeschermers. Vroeger beschouwden boeren wilde dieren vooral als lastig, maar de stedeling van tegenwoordig wil juist dieren zien in de natuur als een soort extra attractie. Om die reden hebben voorheen bedreigde diersoorten als de das, de vos en de steenmarter zich prima kunnen herstellen. "Je vindt ze 's nachts bij de friettent, net als wilde zwijnen'', schrijven Helmer en Thissen. Beiden verwachten dat het niet lang meer zal duren voor de wolf en de lynx definitief in Nederland opduiken.
Bron: ANP