Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Noordpool warmt sneller op en dat heeft een groot effect

  •    •  
14-11-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
189 keer bekeken
  •  
Zeeijs Noordpool

Noordpool

© Bron: NASA

De Noordpool warmt sneller op dan andere delen op aarde en dat heeft een aanzienlijke impact op de klimaatcrisis, zo hebben onderzoekers van de University College London (UCL) berekend. Als het noordpoolgebied niet versneld zou opwarmen, zou het acht jaar langer duren voordat de aarde 2 graden warmer is dan voor het industriële tijdperk.

Als er niets verandert, kan de wereld in 2031 al 1,5 graad warmer zijn dan voorheen. De onderzoekers gaan ervan uit dat in 2051 de aarde mogelijk 2 graden warmer is dan voor de industriële revolutie waarna steeds meer broeikasgassen vrij zijn gekomen. Met klimaatmodellen probeerden ze te achterhalen wat de situatie was geweest als de Noordpool niet zo warm was als nu.

Opwarming onder de 1,5 graad

In die hypothetische wereld duurt het vijf jaar langer voordat de aarde 1,5 graad warmer is, en acht jaar langer voor de grens van 2 graden is bereikt. Wereldleiders hebben in 2015 in Parijs met elkaar afgesproken dat de aarde deze grens niet mag overschrijden. Bij voorkeur blijft de opwarming onder de 1,5 graad. Klimaatwetenschappers wereldwijd zijn het met elkaar eens dat klimaatverandering anders kan leiden tot grote rampen en onomkeerbare gevolgen kan hebben.

Zo kan een globale opwarming van 2 graden bijvoorbeeld op de Noordpool leiden tot een temperatuur die gemiddeld 4 graden hoger ligt. Dit heeft volgens onderzoeker Alistair Duffey van UCL "diepgaande gevolgen" voor ecosystemen en mensen die daar wonen.

Onzekerheid in klimaatmodellen

De versnelde opwarming van het noordpoolgebied zorgt bovendien voor grote onzekerheden in klimaatmodellen, stellen de onderzoekers. Ze vinden dus vooral dat er meer onderzoek nodig is en dat de temperatuur op de Noordpool nog beter gemonitord moet worden.

Onderzoeker Robbie Mallett zegt dat klimaatverandering op de Noordpool vaak genegeerd wordt, omdat het grootste deel van de regio buiten nationale grenzen van overheden valt. "Ons onderzoek laat zien dat de Noordpool effect heeft op het Klimaatakkoord van Parijs, en trekt hopelijk de aandacht zodat mensen zien dat de klimaatcrisis nu al gaande is in het gebied."

Het onderzoek is dinsdag gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Earth System Dynamics.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor