Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Noorderlicht zichtbaar in Nederland

  •    •  
01-03-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1145 keer bekeken
  •  
noorderlicht

Noorderlicht

© Fotograaf: Rocoro

Op verschillende plekken in Nederland was zondagavond het noorderlicht te zien. Het natuurverschijnsel werd waargenomen van de Waddeneilanden tot in het zuiden en aan de westkust. Het noorderlicht was tussen 22.30 en 22.45 uur zichtbaar in ons land, meldt Weeronline. Er kwamen meldingen vanuit onder meer Ameland, Friesland, Overijssel, Groningen tot aan Gelderland en Noord-Brabant. De weersomstandigheden om het te zien waren gunstig: het was helder zondagavond.

Energiebom

Het noorderlicht, ook wel poollicht genoemd, wordt op 800 tot 1000 kilometer boven het aardoppervlak veroorzaakt door een wolk van elektrisch geladen deeltjes die afkomstig is van de zon. Die deeltjes worden met snelheden van 300 tot 700 kilometer per seconde de ruimte in geslingerd. In de atmosfeer botsen deze deeltjes met zuurstof- en stikstofdeeltjes waardoor er energie vrijkomt en er kleuren te zien zijn aan de hemel.

Ook in Verenigd Koninkrijk zichtbaar

Door het aardmagnetisch veld worden de elektrisch geladen deeltjes aangetrokken richting de noordpool en de zuidpool; het is dan ook bijzonder dat het fenomeen tot in Nederland te zien is. Niet alleen Nederland werd zondagavond getrakteerd op het kleurenspektakel: ook in Schotland, Noord-Ierland en tot in het zuiden van Engeland werd het waargenomen.

Nog meer kansen

Het is onmogelijk te voorspellen wanneer en waar het verschijnsel zich voordoet, volgens Weeronline zijn er maandagavond weer kansen dat het noorderlicht te zien is. Vooral in Noord-Nederland kan er mogelijk een gekleurde gloed gespot worden aan de hemel, maar die wordt niet zo fraai als zondagavond. Het wordt sowieso lastig om het te zien, aangezien er in de avond en nacht naar dinsdag meer bewolking is. De avonden en nachten erna zijn naar verwachting wel weer helder.

Wanneer kun je het noorderlicht zien?

Rico Schröder, meteoroloog bij Weeronline, stelt dat het noorderlicht van deze orde vrij zeldzaam is voor Nederland. "Over het algemeen geldt: hoe hoger de snelheid van de elektrisch geladen deeltjes en hoe meer geladen deeltjes op de aarde worden ‘afgevuurd’, des te sterker het noorderlicht. Het noorderlicht is dan ook het sterkst wanneer uitbarstingen aan het oppervlak van de zon plaatsvinden, een zogeheten ‘zonnestorm’."

Hij vervolgt: "Alleen bij krachtige zonnestormen is het noorderlicht in Nederland te zien. Dit gebeurt slechts eens in de paar jaar. Daarbij geldt: hoe noordelijker in Nederland je zit, des te groter de kans is om het te zien. Soms wordt noorderlicht verwacht, maar is het niet met het blote oog zichtbaar. Het is dan net niet fel genoeg. Vaak kun je het dan wel met een fotocamera waarnemen. Dit noemen we fotografisch noorderlicht, zoals in Nederland te zien was."

Bron: ANP, Rico Schröder

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.