Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nog steeds zandraketten gezocht

  •  
13-05-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Plantenonderzoekers Joost Keurentjes en Erik Wijnker zoeken nog steeds zaad van zandraketten uit heel Nederland. “De inzendingen met zandraketzaden komen dagelijks in aanzienlijke aantallen binnen op onze leerstoelgroep”, laten de beide heren weten. Maar om een goed beeld van de verspreiding te krijgen, zijn nog meer gegevens nodig.
Erik Wijnker:
Na een eerste oproep twee weken geleden, komen de inzendingen met zandraket zaden nu dagelijks in aanzienlijke aantallen binnen op onze leerstoelgroep. Die inzendingen hebben, samen met zaden die door collega's verzameld zijn, geleid tot ruim meer dan 400 nieuwe "data punten" door heel Nederland. We zijn wat dat betreft erg gelukkig met de voortgang tot nog toe, en het seizoen is al een groot succes! In het bijgaande kaartje hebben we met puntjes de verspreiding aangegeven van alle planten die tot nu toe verzameld zijn. We hebben daarin nog niet alle inzendingen van de afgelopen week kunnen verwerken, maar het geeft een heel aardig beeld van de verspreiding van zaadmonsters. Rondom Wageningen zijn de meeste planten verzameld (veel zwarte stippen), maar de kaart is nog erg leeg in Zeeland, West-Brabant en de noordelijke provincies. Dat zijn met name de zeeklei en deels de laagveen districten.
Wij zouden luisteraars willen vragen om, indien zij in deze gebieden wonen of er regelmatig komen, toch uit te blijven kijken naar zandraket zaden. Onze ervaring leert dat het plantje, zeker wanneer er bebouwing is, vrijwel altijd toch wel voorkomt. Ook andere luisteraars willen wij vragen om toch ook monsters te blijven insturen. Het is voor het inzicht in de populatiestructuur uiterst zinvol om verschillende monsters uit één gebied te hebben.
Sommige mensen vragen ons of het wel zin heeft om ook planten uit stedelijke gebieden te verzamelen, omdat het "natuurlijke" verspreidingspatroon daar verstoord zou zijn. Wij geven dan altijd aan dat het juist erg interessant is om te weten of verschillende steden of dorpjes geheel eigen populaties hebben, en of de planten uit steden en dorpjes verschillen van planten uit het buitengebied. 
Klik hier voor alle informatie over het zandrakettenonderzoek
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor