Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nog steeds eikenprocessierupsnesten en vlinders

  •  
18-10-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Eikenprocessievlinders.jpg
Er worden nog steeds verse nesten van eikenprocessierupsen gevonden. Ook worden in feromoonvallen nog steeds verse eikenprocessievlinders gevangen. Dat betekent mogelijk ook volgend jaar weer late nesten en dus lang overlast van de brandharen van de rupsen.
De eikenprocessierups blijft verrassen. In de feromoonvallen van eind september en begin oktober zijn verse eikenprocessievlinders aangetroffen. Niet in grote aantallen, maar wel in verschillende provincies in Nederland. Vorig jaar werden tot half september eikenprocessievlinders aangetroffen. Late vluchten betekent ook in 2011 late nesten.
Ook de hoofdvlucht van de eikenprocessievlinder was dit jaar later dan vorig jaar. Dit jaar lagen de hoofdvluchten in Nederland, België en Duitsland in de weken van 5 tot 16 augustus. Zo’n twee weken later dan vorig jaar. Daarnaast lijken de afstanden die de eikenprocessievlinders afleggen groter te worden. Dit kan een indicatie zijn dat de populaties groter worden. Als de populaties groter worden, gaan de vlinders verder vliegen op zoek naar eten en een goede leefplek voor de volgende generatie rupsen.
Net als vorig jaar zijn er ook dit jaar weer late nesten van de eikenprocessierups. Henry Kuppen ontdekte vorige week in Zierikzee (Zeeland) een vers nest waar de witgrijze zijdesporen nog goed zichtbaar zijn. Ook in Venray (Noord-Brabant) ontdekte hij in september een vers nest. Silvia Hellingman ontdekte op 1 september in Boekel (Noord-Brabant) actieve nesten en op 28 september bij Uffelte langs de provinciale weg (Drenthe). In de nesten zitten nog steeds poppen die nog niet uitgekomen zijn. Hellingman laat deze en andere nesten overwinteren om te kijken wat het effect ervan is op de nesten. Of de poppen de Nederlandse winters zullen overleven weten we
Opmerkelijk is ook een eikenprocessierupsnest dat Henry Kuppen in Apeldoorn plukte. Dit nest was supervers, maar de zijdespinsel werd opgevreten door tapijtkevers (Anthrenus verbasci). Kennelijk hebben deze insecten een nieuwe voedselbron ontdekt. In hetzelfde nest zijn ook enkele sluipvlieglarven (Tachinidae) aangetroffen, die hadden echter geen poppen aangetast.
Tekst: Silvia Hellingman, Biocontrole en Wichertje Bron, De Natuurkalender
Foto’s: Silvia Hellingman
Bron: Natuurbericht

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor