Dit voorjaar bleek dat veel planten die te koop zijn in het tuincentra boordevol zitten met pesticiden. Greenpeace heeft opnieuw onderzoek gedaan naar gif op planten én dit keer ook snijbloemen. Hieruit blijkt dat er nog altijd veel illegale middelen op zitten, zo is vanavond te zien in Kassa Groen. Greenpeace noemt het 'schokkende meetresultaten'.
Planten uit Nederland
Dit keer zijn door Greenpeace in totaal 105 planten onderzocht, waaronder ook snijbloemen bij tuincentra, bij tuincentra van doe-het-zelf-zaken en bij een willekeurige supermarkt. Daar bleken illegale middelen op te zitten, die niet Europa en ook niet in Nederland mogen voorkomen. Uit het onderzoek blijkt ook dat het merendeel van de getestte planten uit Nederland komt. Die voldoen dus niet aan onze Nederlandse en Europese regelgeving.
Veel verboden stoffen
In 68 gevallen werd er een bestrijdingsmiddel aangetroffen dat illegaal is in Nederland. 42 reciduen mogen daarvan niet eens in de Nederlandse tuinbouw gebruikt worden. 28 stoffen in de hele EU verboden.
'Verandering te traag'
Greenpeace vindt dat het tempo voor verandering te laag ligt en wil actie. Uit het rapport van de milieuorganisatie: "De sector leunt weer achterover en blijft grote bestrijdingsmiddelen gebruiken, legaal en illegaal. Ook de tuinbranche reageerde eerst afhoudend... Vooruitlopend op de nieuwe wettelijke restricties zullen tuincentra de betreffende middelen niet uit het schap halen. En de doe-het-zelvers schuiven het af op de consument, die beter voorgelicht moet worden."
Intratuin actieplan
Alleen marktleider Intratuin is door een petitie van klanten in actie gekomen: Zij publiceerden in november een actieplan: binnen zes jaar verkoopt het bedrijf alleen maar planten zonder deze voor bijen giftige stoffen. Intratuin heeft de ambitie om het bestrijdingsmiddelengebruik in de hele sierteeltsector terug te dringen. Gifplanten moeten een uitzondering worden in plaats van norm. Op donderdag 4 december is er in de Tweede Kamer een Algemeen Overleg over pesticiden.
Branche 'niet stilgezeten'
Toch heeft de tuinbranche naar eigen zeggen in de tussentijd niet stilgezeten. Zij presenteerden vorige week aan hun leden een Groen Branche Plan, Natuurlijk verder. Daarin staat hoe gewassen beter kunnen worden beschermd en de middelen kunnen worden gereduceerd. Ook zijn er gesprekken met fabrikanten en het ministerie van Milieu. De branche wil de doelstellingen halen in 2022, het jaar van de Floriade.
Verder werkt de tuinbranche ook aan een 'GroenKeur', met een aangepaste certificering. Zestig procent van de gewassenbeschermingsmiddelen in kweek en teelt moet duurzaam worden. De branche geeft aan volop te willen veranderen, alleen gaat dat niet zo snel. Dat moet Greenpeace ook begrijpen, aldus de tuinbedrijven.