De nijlgans staat op de nominatie om als ongewenste exoot te worden bestempeld. Dan moet deze gans actief worden bestreden.
Lijst exoten
De Europese Commissie heeft de vogel toegevoegd aan een – nog niet officiële - lijst nieuwe exoten: schadelijke planten en dieren. De vogel met het bekende bruinrode ooglapje, die in het oude Egypte als heilig werd beschouwd, staat hier tussen soorten als de reuzenberenklauw en de muskusrat. Exoten kunnen schadelijk zijn voor de inheemse natuur en moeten om die reden verdwijnen uit Europa.
Ontsnapte siervogels
De nijlganzen die nu in een flink deel van Europa voorkomen, zijn vrijwel allemaal ontsnapte siervogels. In Nederland komt de nijlgans voor sinds de jaren 60. Anders dan andere ganzen broedt de nijlgans vooral in bomen. En zolang hij nog geen ongewenste vreemdeling is, wordt hij, zoals alle vogels in Nederland, geringd door Frank Majoor van
Sovon Vogelonderzoek Nederland
. Frank Majoor doet al achttien jaar onderzoek naar de verspreiding en de vermeende schadelijkheid van de nijlgans in ons land.
Ongewenste soorten
Medio 2016 stelde de Europese Unie al een exotenlijst op met 37 ongewenste planten en dieren. Import en het verhandelen van deze planten en dieren is verboden en in alle landen worden plannen gemaakt om de soorten zo mogelijk uit de natuur te verwijderen.
Europa wil de exotenlijst uitbreiden met 12 soorten, waaronder de reuzenbalsemien, de wasbeerhond en de nijlgans. Het gevolg is dat deze soorten actief beheerd en bestreden moeten worden.