Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nigeria-rechtszaak van Milieudefensie tegen Shell: 11 oktober 2012

  •  
03-04-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
shell_logo_02.jpg
De openbare zitting in de Nigeria-rechtszaak van Milieudefensie vindt plaats op 11 oktober van dit jaar om 09:30 uur. Dat heeft de rechtbank van Den Haag bepaald. Milieudefensie eist samen met vier gedupeerde boeren en vissers uit Nigeria dat Shell de olievervuiling in de Nigerdelta opruimt, de getroffenen compenseert en nieuwe lekkages uit haar pijpleidingen voorkomt. Het is uniek in de geschiedenis dat een Nederlands bedrijf zich voor de Nederlandse rechter moet verantwoorden voor aangerichte milieuschade in het buitenland.
Getroffen
Nu de datum van de belangrijkste zitting bekend is, komt een langverwachte ontknoping van de rechtszaak tegen Shell in zicht. De milieuorganisatie startte deze in 2008 samen met vier gedupeerden uit de dorpen Goi, Ikot Ada Udo en Oruma in de Nigerdelta. Zij zijn, net zoals ontelbare anderen in Nigeria, zeer zwaar getroffen door de gewetenloze oliewinning van Shell.
Vervuiling
De Nederlandse multinational wint al vele tientallen jaren op volstrekt onverantwoorde wijze olie in de Nigerdelta. Uit een vorig jaar gepubliceerd rapport van de UNEP –het milieubureau van de VN- blijkt dat het water in de Nigerdelta zo smerig is dat Nigeriaanse vissers geen inkomsten meer hebben. Ook boeren kunnen geen gebruik meer maken van hun zwaar vervuilde land. Shell ruimt de olievervuiling niet of volstrekt onvoldoende op en overtreedt daarmee Nigeriaanse en internationale wetten en regels, stelt de UNEP. Niet alleen zijn grote gedeeltes van de Nigerdelta zwaar beschadigd door lekkages die bijna dagelijks plaatsvinden, ook gaat het schadelijke affakkelen van gas bij de winning van olie al decennia lang, onafgebroken door.
Nederlandse rechtzaak
Omdat Shell haar hoofdkantoor heeft in Den Haag, besloot Milieudefensie deze zaak in 2008 aanhangig te maken bij de Nederlandse rechtbank. Pogingen van de multinational in 2010 en 2011 om aan te tonen dat Milieudefensie geen belanghebbende partij is, faalden. Shell zal zich nu dus voor de Nederlandse rechter moeten verantwoorden voor de enorme schade die is aangericht.
Zoon
Chief Barizaa Dooh van het Nigeriaanse Goi was een van de belangrijkste voorvechters van deze zaak. Tot grote spijt van Milieudefensie is hij onlangs overleden en maakt hij de rechtszaak helaas niet meer mee. Maar zijn zoon, Chief Eric Dooh, is blij dat er nu een datum voor de openbare zitting bekend is. ‘Wij gaan door in zijn nagedachtenis. Het is voor mij en mijn dorpsgenoten goed dat het einde van onze zaak nu eindelijk in zicht is.’
Onrecht
Campagneleider Geert Ritsema van Milieudefensie kijkt vol verwachting uit naar de zitting in oktober. ‘Het is hoog tijd dat Shell onder ogen ziet hoe groot het onrecht is dat dit Nederlandse concern de Nigerianen aandoet. Shell moet de rotzooi opruimen, de slachtoffers compenseren en zich houden aan nationale en internationale regels over oliewinning. De lekkages van Shell in Nigeria zijn het gevolg van een verrotte, uitsluitend op winst beluste bedrijfscultuur.’
Bron: Milieudefensie

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.