Een kijkje nemen in het leven van een bever? Staatsbosbeheer heeft een beverburcht in de Biesbosch voorzien van webcams. Op de website
www.volgdebever.nl
is nu al informatie te vinden over de bever en de Biesbosch. Binnenkort volgen de live-beelden vanuit de beverburcht.
Jubileumjaar
Aanleiding voor de bevercam is het vijfentwintigjarige jubileum van de soort in Nederland. Een kwart eeuw geleden werd de bever in de Biesbosch geherintroduceerd, nadat de soort door bejaging was verdwenen uit ons land. Met de webcams wil Staatsbosbeheer bezoekers mee laten kijken hoe bevers in de natuur leven en hoe fascinerend het dier is. Een bever in het wild spotten is niet eenvoudig. Door de webcams kunnen kijkers meegenieten van het leven van de bever, dat anders verborgen blijft. De drie camera’s staan in twee burchten in een afgesloten gedeelte bij het Biesboschcentrum in Dordrecht.
IJverige knagers
De bever is een aansprekend dier. De eerste koppels werden door Staatsbosbeheer in 1988 in de Biesbosch uitgezet. De dieren daadwerkelijk zien vereist geluk, maar de sporen van de ijverige knagers zijn overduidelijk in het natuurgebied te zien. Naast het geknaag aan bomen en struiken zijn er in het veld ook heuse beverkanalen te vinden. Via zo'n gegraven watergang transporteren de bevers boomtakken naar hun, soms bijzonder imposante burchten. Zo'n kanaaltje begint als een wissel; routes die steevast door bevers worden belopen. In de winter schuren die door hoge waterstanden verder uit. In feite zijn dit voorbeelden, die de rol van de bever als natuurontwikkelaar duidelijk onderstrepen.
Big Broeder
Vroege Vogels houdt de webcams van Staatsbosbeheer (
Volg de Vos
en
Volg de Bever
) en Vogelbescherming (
Beleef de Lente
) nauwlettend in de gaten. Wekelijks komen op radio en TV in de serie Big Broeder alle hoogtepunten van deze webcams voorbij.