‘Poook’. Dat deuntje hoorden vogelonderzoekers in 2013 op het Indonesische eiland Lombok. Het geluid bleek afkomstig van een nieuwe uilensoort, de Rinjanidwergooruil. De Nederlander Magnus Robb van The Sound Approach deed datzelfde jaar een spectaculaire ontdekking terwijl hij vogelgeluidsopnames maakte in Oman. Hij ontdekte een soort bosuil. De eerste nieuwe vogel voor de wetenschap sinds 77 jaar in het Midden-Oosten.
Robb deed de ontdekking op het gehoor tijdens veldwerk voor een nieuw boek over uilen. Later maakte collega vogelaar Arnoud van den Berg ook nog foto’s van de bosuil. De vogel werd al snel gedoopt tot ‘de Omaanse uil’.
Robb heeft nu met het vogelcollectief ‘The Sound Approach’ een boek geschreven over alle (her)ontdekte uilen van de afgelopen jaren: Undiscovered owls.
Vogelen met je oren
De Schotse Nederlander Magnus Robb studeerde muziek compositie in Engeland en later in Den Haag. De meeste van zijn composities zijn op vogelzang gebaseerd. Vaak neemt Magnus een vertraagde vogelzang als basis, ‘leent’ de melodie of het ritme, en componeert daarmee. Onder andere heeft hij composities gemaakt die de zang van Siberische Roodkeelnachtegaal, Blauwborst, Roodborst en Noordse Nachtegaal als basis hebben.
Magnus Robb heeft samen met vogelaars Mark Constantine, Arnoud van den Berg een collectief:
'The Sound Approach'
. Ze vogelen voor een belangrijk deel met hun oren. Want aan vogelgeluiden kun je veel meer horen dan alleen de naam van het beest. In het standaardwerk The Sound Approach to Birding zetten ze uiteen welke geheimen er schuilgaan achter de subtielste piepjes en fluitjes.
Titel: Undiscovered owls; A Sound Approach guide
Auteurs: Magnus Robb, Arnoud van den Berg, e.a.
Uitgever: The Sound Approach
Prijs: £ 39.95
Pagina’s: 308
ISBN: 978-90-810933-7-8