Nieuwe sprinkhaan voor Nederland
• 30-07-2010
• leestijd 2 minuten
Tussen de bielzen en kiezels van het oude spoorwegemplacement langs de Laan op Zuid in Rotterdam is bij toeval een nieuwe sprinkhaansoort voor Nederland ontdekt. Het gaat om de Kiezelsprinkhaan die tot dusver nooit dichterbij kwam dan enkele plekken in België en Duitsland.
De kiezelsprinkhaan (Sphingonotus caerulans) is onopvallend bruin van kleur, maar laat bij het opvliegen zijn helderblauw gekleurde vleugels goed zien. Daarmee lijkt deze nieuwkomer sterk op de van oudsher in Nederland voorkomende Blauwvleugelsprinkhaan, die een duidelijke voorliefde heeft voor zanderige terreinen. De kiezelsprinkhaan leeft op droge, zanderige of stenige grond en voedt zich met gras en andere planten. Het in onbruik zijnde, deels overwoekerde rangeerterrein vormt dus een perfect leefgebied voor dit insect. Er zijn tenminste veertig exemplaren aanwezig, vermoedelijk meer. Hoe de kiezelsprinkhanen in Rotterdam verzeild zijn geraakt is niet bekend. Het zijn goede vliegers en kunnen via het spoorwegennetwerk naar de Laan op Zuid zijn gevlogen, maar het is ook goed mogelijk dat er een aantal mee zijn gekomen met een lading grind of dat ze een lift van een trein hebben gekregen.
Het is niet de verwachting dat de vestiging van deze soort gevolgen gaat hebben voor andere in Nederland voorkomende planten, dieren en mensen. Tussen de stenen, waar deze sprinkhaan zich graag ophoudt, leeft weinig anders. Het verblijf van de kiezelsprinkhaan langs de Laan op Zuid is helaas slechts van korte duur, aangezien het terrein waar ze zitten deze zomer nog op de schop gaat. De sprinkhanen zullen dus snel weer op zoek naar een lift moeten.