Vroege Vogels

Nieuwe 'snug' ontdekt in Brunei bos

theme-icon
Natuur
  •    •  
13-04-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
795 keer bekeken
  •  
snug

Teams van burgerwetenschappers op expeditie in het tropisch regenwoud van Brunei (Borneo) hebben een nieuwe soort 'halfslak' ontdekt. Ze zijn erin geslaagd de specimens te bestuderen en zelfs hun DNA te analyseren. De nieuwe soort, die deze week is gepubliceerd in het Biodiversity Data Journal, heeft de naam Microparmarion sallehi gekregen, vernoemd naar de opzichter van het veldcentrum.

Slakkenhuisje

Halfslakken, of "snugs" zoals ze liefkozend onder onderzoekers van weekdieren worden genoemd, zijn als de krakers van de slakkenwereld: ze dragen wel een huis op hun rug, maar het is te klein om er in te wonen. Toch biedt het een soort bescherming, terwijl het de wormachtige lichaamsbouw van de slak niet in de weg zit.

Slakken op Borneo

Om onbekende redenen zijn op het eiland Borneo, dat gedeeld wordt door de landen Brunei, Maleisië en Indonesië, de meeste naaktslakken van het semislakken-type. Het type bestaat daar uit ongeveer 10 halfslakkensoorten, waarvan de meeste voorkomen in de koelere bossen van de bergen. De onderzoekers waren verrast toen ze een Microparmarion ontdekten in het hete laaglandbos van Ulu Temburong National Park.

Naam

De 'snug' werd vernoemd naar de heer Md Salleh Abdullah Bat, de supervisor van het veldcentrum, die enkele weken na het vertrek van het team met pensioen zou gaan.

Thema's:

theme-icon
Natuur
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar