Nieuwe regering riskeert aanklacht wegens klimaatschade
• 06-10-2010
• leestijd 2 minuten
Landen die veel CO2 uitstoten moeten aansprakelijk worden gesteld voor de schade die ze daardoor veroorzaken. Dat is de mening van een groeiende groep experts op gebied van duurzaamheid, milieu en ook rechten.
De schadelijke effecten van klimaatverandering worden steeds pijnlijker duidelijk, maar bleven tot nu toe meestal zonder juridische gevolgen – zeker voor staten. Precies een jaar geleden schreef Duurzaamnieuws.nl naar aanleiding van het rapport ‘The anatomy of a silent crisis’ al over de honderdduizenden doden als gevolg van door menselijk handelen veranderd klimaat.
Vergelijk dat met de gevolgen van het verkeer, waar vaak door nabestaanden van individuele slachtoffers jarenlang wordt geprocedeerd over schuld en schadevergoeding. En waar het uiteindelijk maar om een fractie van het aantal slachtoffers gaat wat door klimaatrampen wordt veroorzaakt. De eerste procedures zijn inmiddels al in gang gezet.
De discussie krijgt steeds meer momentum. Op een UNFCC – conferentie in Tianjin, China, eerder deze maand, merkte jurist Christoph Schwarte op dat “Een groot deel van de internationale wetten en jurisprudentie de mogelijkheid aantonen om naties ter verantwoording te roepen voor de schadelijke effecten van hun broeikasgas emissies.”
Jim Hansen spreekt in zijn meest recente speech over de gang naar de rechter om zo klimaatrechtvaardigheid af te dwingen. Hij vergelijkt het streven naar klimaatrechtvaardigheid met de strijd tegen slavernij en voor gelijke burgerrechten.
Ook Jan Pronk is deze mening toegedaan: “Ik acht deze route zinvol. Na het mislukken van Kopenhagen en het sedertdien op dood spoor raken van het internationale overleg dient naar andere strategieën te worden gezocht.”
Voor een terugslag, waarvoor sommige politici waarschuwen, is hij niet bang: “Dat kan best het geval zijn, maar ik zou mij daardoor niet laten weerhouden. Politici, onderhandelars, diplomaten en wet- en regelgevers konden de afgelopen jaren min of meer ongestoord de Kyoto consensus terzijde schuiven, zonder de gevolgen daarvan voor de bevolking in kwetsbare landen in acht te nemen. Een juridische strijd zal gevolgen hebben voor het maatschappelijk debat, maar dat zouden we juist moeten willen.”
In november komt Al Gore weer naar Nederland. Het zou mooi zijn als we hem een gericht initiatief kunnen voorleggen, dat het Internationaal Gerechtshof de instrumenten biedt om veroorzakers van klimaatschade ook juridisch aan te pakken. Zelfs als dat onze eigen regering is.
Peter van Vliet
Bron: Duurzaamnieuws