Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nieuwe regels om kwetsbare natuur op Bonaire te beschermen

  •    •  
03-04-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2707 keer bekeken
  •  
Zeeschildpad Bonaire door Amanda Blom bewerkt

© Amanda Blom

Vanaf 1 april gelden er nieuwe milieuregels voor bedrijven, overheden en betrokken organisaties in Saba, Sint Eustatius en Bonaire. De regels zijn een nieuwe stap in het gezamenlijk streven van Nederland en de eilanden om de leefomgeving op de eilanden, en in het bijzonder de kwetsbare koraal-ecosystemen, beter te beschermen. Voor nieuwe activiteiten die bijvoorbeeld bij kwetsbare natuur plaatsvinden, gelden regels over de milieueffectrapportage. Ook komen er moderne en uitvoerbare milieuregels voor bedrijven op de eilanden.

De nieuwe regels zijn vastgelegd in de wet Vrom Bes en in het Inrichtingen- en activiteitenbesluit BES (IAB BES). Daarin staat dat de bestuurscolleges in Bonaire, Saba en Sint-Eustatius een toezicht- en handhavingsbeleid vaststellen. Jaarlijks wordt er verslag uitgebracht aan zowel de eilandsraden als de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat over de voortgang bij het behalen van de vastgestelde doelen en prioriteiten.

Lokale omstandigheden

Het IAB BES maakt onderscheid tussen bedrijven, afhankelijk van de mate waarop zij het milieu belasten. Voor bedrijven die een lichte tot matige impact hebben op het milieu, gelden algemene regels. Dit zijn bijvoorbeeld garagebedrijven, resorts en bouwbedrijven.

Bedrijven die het milieu zwaarder belasten, zoals stortplaatsen en steenbrekers, vragen op grond van het IAB BES een milieuvergunning aan. De eilandbesturen stellen zelf de algemene regels vast in verordeningen, gebaseerd op de uitgangspunten van het IAB BES. Zo kunnen ze zelf verdere invulling geven aan de algemene regels en rekening houden met de lokale omstandigheden.

Bescherming kwetsbare aquatische milieu

Zo staat er bijvoorbeeld in de nieuwe regels dat garagebedrijven bodembedreigende stoffen alleen boven bodembeschermende voorzieningen mogen gebruiken en lekkage moeten voorkomen. De eilandbesturen kunnen zelf in een verordening kiezen welke regels ze hieraan verbinden. Bijvoorbeeld bodembedreigende stoffen snel opgeruimd moeten worden bij een lekkage. Ook zijn er een aantal regels voor de bescherming van het kwetsbare aquatische milieu. Zo mag ongezuiverd afvalwater niet in zee worden geloosd.

Staatssecretaris Vivianne Heijnen (milieu): “Het is goed dat het IAB nu van start is en dat er daarmee duidelijke regels liggen die moeten zorgen voor een betere bescherming van het milieu op Bonaire, Saba en Sint Eustatius. De bijzondere Nederlandse gemeenten kennen een rijke natuur zoals het Bonaire Marine Park, het Washington Slagbaai National Park, de Sint Eustatius National Parks en de Nationale parken van Saba. Dat is een groot natuurlijk kapitaal dat het verdient om gekoesterd en beschermd te worden. Daar gaan deze nieuwe regels bij helpen.”

Bron: Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.