Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nieuwe populatie veldparelmoervlinder ontdekt

  •  
24-03-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
53 keer bekeken
  •  
5737383d21.jpg
Afgelopen week is in Zuid-Limburg een nieuwe populatie van de uiterst zeldzame veldparelmoervlinder ontdekt. En wel op een heel bijzondere plek: in de bermen van Rijksweg A79. Hier zijn 27 rupsengroepen gevonden. Rijkswaterstaat zal door aangepast maaibeheer meewerken aan het behoud van deze vlinder en andere bijzondere soorten op deze plek.
De veldparelmoervlinder is in Nederland een ernstig bedreigde en beschermde soort. Tussen 1995 en 2004 leek de vlinder zelfs even verdwenen te zijn. Sindsdien wordt de soort in Limburg weer regelmatig gezien op de Sint-Pietersberg en heeft zich een populatie gevestigd op de Bemelerberg. Daarnaast heeft een Vlaamse populatie zich nu tot Noord-Brabant uitgebreid. Vlinders van deze populatie hebben de afgelopen jaren verschillende pogingen tot nieuwe vestiging ondernomen, maar tot dusverre nog zonder succes. De nu gevonden locatie langs de A79 is de eerste geslaagde vestiging. Dat er maar liefst 27 rupsengroepen zijn gevonden, met enige honderden rupsen, betekent dat zich hier meerdere vrouwtjes hebben voortgeplant.
De veldparelmoervlinder heeft met smalle weegbree een heel algemene waardplant en is een warmteminnende soort die zou kunnen profiteren van klimaatopwarming. Dat de soort toch zo zeldzaam is, komt doordat de vlinder in het rupsenstadium wel een schrale en open maar structuurrijke vegetatie nodig heeft, liefst met zon op het zuiden, waar de zonnewarmte in het voorjaar goed doordringt. Zulke plekken zijn in Nederland zeldzaam geworden. Zuidhellingen zijn dat buiten het Limburgse Heuvelland toch al, maar met de stikstofuitstoot door landbouw en verkeer zijn schrale plekken ook een uitzondering geworden. En dan hebben we in Nederland ook nog de gewoonte om grazige plekken overal kort te maaien. Overwinterende rupsen zijn daar bijzonder kwetsbaar voor. Aan de andere kant moet er wel worden beheerd, om te voorkomen dat het leefgebied verruigt.
Lees  hier  het volledige bericht op Naturetoday.nl 
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor