Nieuwe populatie hoogveenglanslibel
• 19-06-2012
• leestijd 1 minuten
In het Meddose Veen, onderdeel van het Korenburgerveen in de Achterhoek, zijn larvenhuidjes gevonden van de zeer zeldzame hoogveenglanslibel. De soort profiteert van de herstelmaatregelen die de afgelopen tien jaar zijn genomen.
Larvenhuidjes
De hoogveenglanslibel komt voor in het nabijgelegen Vragenderveen en er waren de afgelopen jaren al waarnemingen van deze soort in het Meddose Veen, maar voortplanting was er nog niet vastgesteld. Rob Felix, onderzoeker bij Natuurbalans, heeft nu tijdens zijn insecteninventarisaties voor Natuurmonumenten in juni op vier plekken larvenhuidjes gevonden. Daarmee is aangetoond dat de hoogveenglanslibel zich in het Meddose Veen daadwerkelijk voortplant.
Hoogveenherstel
De meeste larvenhuidjes zijn gevonden op een locatie waar Natuurmonumenten acht jaar geleden maatregelen heeft genomen voor hoogveenherstel. Door de aanleg van een dam wordt het water langer vastgehouden en krijgt hoogveenvorming opnieuw een kans. Door graafwerkzaamheden bij deze nieuwe dam zijn nieuwe ‘veenputten’ ontstaan die dichtgroeien met verschillende soorten veenmossen. Hoogveenvorming is in principe een langdurig proces. De verrassing is dan ook groot dat al na acht jaar geschikt leefgebied is ontstaan voor larven van de hoogveenglanslibel. Een opsteker voor alle andere hoogveenherstelprojecten die worden uitgevoerd in Nederland: het blijkt te werken!