Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nieuwe podcast: 'Zo Klonk Nederland, van mammoet tot halsbandparkiet'

  •  
27-08-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
912 keer bekeken
  •  
VV-PODCAST-HEADER-1127X634

Klimaat en landschap veranderen voortdurend, en dieren komen en gaan. Wat hoor je precies als je rondloopt in de ijstijd, wanneer er mammoeten en leeuwen rondstruinen? Hoe klinkt een middeleeuws bos, waar de laatste elanden hun best doen de opkomende mens te overleven? Welke natuurgeluiden zijn de afgelopen 100.000 jaar verdwenen, en welke zijn erbij gekomen? In deze Vroege Vogels-podcast maken we een tijdreis door de Nederlandse natuur. Van steppe tot stad, van mammoet tot halsbandparkiet.

Mammoetsteppe; een eindeloze, winderige vlakte

Iedere week nemen de verslaggevers van Vroege Vogels samen met deskundigen de luisteraar mee naar een episode uit de Nederlandse natuurhistorie. In de eerste aflevering beginnen we onze tijdreis in de laatste ijstijd, zo’n 100.000 jaar geleden. Ons land ligt midden in de mammoetsteppe. Een onafzienbaar gebied dat zich uitstrekt van Ierland, via Azië tot aan Noord-Amerika. In dit unieke landschap leven heel bijzondere dieren, van klein tot megagroot. De mens speelt nauwelijks een rol. Het is een soort Serengeti, maar dan gehuld in een dikke winterjas.

sneeuwuil

Gebaseerd op de nieuwste wetenschappelijke inzichten

De podcast zou niet tot stand kunnen zijn gekomen zonder talloze experts. Eén van die deskundigen is conservator en ijstijdspecialist Bram Langeveld. In de studio vertelt hij over zijn ontdekking dat in de ijstijd hier sneeuwuilen en moerassneeuwhoenders leefden; informatie die verwerkt is in de podcast. Langeveld vertelt in de radiostudio van Vroege Vogels hoe hij moest omschakelen tijdens het opnemen van de podcast, en hoe hij anders is gaan kijken naar zijn vakgebied. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.