Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nieuwe planten 2014

  •  
24-12-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
52 keer bekeken
  •  
kliflamsoor_02.jpg
Kliflamsoor, kamilleknopje, kruipende zinnia... zomaar wat namen van planten die dit jaar voor het eerst in ons land zijn gezien. Meer dan veertig nieuwe soorten zijn er geteld en het worden er elk jaar meer. Baudewijn Odé van FLORON legt in de uitzending van zondag 28 december uit hoe dat komt.
In 2014 heeft Vroege Vogels al twee keer verslag gedaan van een nieuwe soort:
Amerikaanse schroeforchis
In 2014 heeft Nederland, maar ook Europa heeft er een nieuwe orchidee bij: de Spiranthes lucida, een schroeforchis afkomstig uit Amerika. De ontdekking werd gedaan in de Achthovensche uiterwaarden, een natuurgebied langs de Lek. Hoe de plant hier terecht is gekomen is een raadsel.
De orchidee heeft  glanzende bladeren en witte bloemen met een grote gele vlek op de lip. De nieuwe orchidee bloeit vroeg, namelijk van mei tot juli. Spiranthes lucida is inheems in het oosten van Canada en de Verenigde Staten. Hier groeit zij op vochtige, kalkrijke rivier- en beekoevers, moerassen en in groeven. De groeiplaats langs de Lek komt hiermee overeen.
ASchroeforchis_RienSchot-
Amerikaanse schroeforchis - Fotograaf Rien schot
Kliflamsoor
Op Ameland is dit jaar een nieuwe plant voor Nederland ontdekt. Het gaat om kliflamsoor (Limonium binervosum). De groeiplaats op Ameland is een droog stukje kwelder met wat gras. Er staan ruim 100 exemplaren van de kliflamsoor.
Kliflamsoor lijkt op de gewone lamsoor, heeft blauwgroene, tot 1 cm brede rozetbladen en bijna vanaf de grond vertakte bloeistengels met paarsblauwe bloemen. Kliflamsoor komt als soort verspreid langs de Europese westkust van Noord-Spanje tot de Britse eilanden voor. Van deze soort zijn meerdere ondersoorten beschreven. Op Ameland komt de ondersoort binervosum voor. Deze groeit op kliffen, rotsen, in duinen en op kwelders van Noordwest Frankrijk tot in Zuidoost Engeland. Ameland komt daar bij en is nu de meest noordelijke en oostelijke vindplaats.
kliflamsoor
Kliflamsoor - fotograaf Johan Krol
Foto: Johan Krol
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor