Nieuwe Nuon-eigenaar zet in op groen afval
• 23-04-2009
• leestijd 2 minuten
Het Zweedse energiebedrijf Vattenfall wil in Nederland meer groene stroom gaan opwekken uit biomassa. Topman Lars Josefsson praat vrijdag over dit onderwerp met minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken, als hij een toelichting geeft op het bod van zijn concern om het Nederlandse Nuon over te nemen.
De mogelijkheden van biomassa, zo zegt Josefsson in een interview met het ANP, worden onderschat in de alternatieve energie. ,,Het is op korte termijn mogelijk om meer energie van een centrale te halen uit het bijstoken van plantaardig afval, zoals houten pallets, dan nu gebeurt. Dat kan sneller en goedkoper een bijdrage leveren aan vermindering van de uitstoot van het broeikasgas CO2 dan wind'', zegt Josefsson. En daarvoor is het volgens hem niet nodig dat het verbouwen van gewas voor voedsel verdrongen wordt door energiegewas. ,,Het moet wel duurzaam zijn'', aldus de Zweed.
Vattenfall wil niet, zoals Shell, gaan investeren in biomassa ten koste van windenergie. Een energiemaatschappij neemt genoegen met lagere rendementen dan een oliemaatschappij, legt Josefsson uit. ,,Vattenfall blijft investeren in windenergie.''
Josefsson is nog twee stappen verwijderd van een definitieve overname van Nuon, die naar hij hoopt medio dit jaar een feit zal zijn. De aandeelhouders van Nuon, provincies en gemeenten, moeten de overname nog goedkeuren. Daarna moet toestemming volgen van Neelie Kroes, die als EU-commissaris waakt over concurrentie.
Met die stappen verwacht Josefsson geen problemen. ,,Alle seinen staan op groen'', zegt hij. En passant bevestigt hij dat Vattenfall ook belangstelling had voor het grootste energiebedrijf van ons land, Essent. ,,Maar het ging ons niet om nummer een of nummer twee. Wij zijn heel tevreden met Nuon.'' Essent is verkocht aan het Duitse energieconcern RWE, dat qua milieu een mindere reputatie heeft dan Vattenfall.
Onder schone energie verstaat Josefsson niet alleen wind- of zonne-energie. Hij is net als Van der Hoeven zeer geïnteresseerd in het ondergronds opslaan van CO2, door de milieubeweging fel bekritiseerd omdat het de inzet van kolen bij het opwekken van stroom met kolen zou legitimeren.
Ook maakt Josefsson er bepaald geen geheim van dat hij een voorstander is van kernenergie, waarbij helemaal geen broeikasgas vrijkomt. Josefsson is zich bewust van de bezwaren in ons land tegen kerncentrales, ,,maar als de Nederlandse bevolking dat zou willen, zijn wij bereid erin te investeren''.
Een belangrijke reden om Nuon over te nemen, is de schaalvergroting die in de energiesector onvermijdelijk is. ,,Vattenfall wil toonaangevend zijn op de Noord-Europese markt. Zeg maar ten noorden van de Alpen, van Polen tot Engeland. In die landen heeft Vattenfall al forse investeringen gedaan.''
Schaalvergroting leidt tot efficiency-winst en maakt lagere tarieven mogelijk, maar Josefsson waagt zich niet aan een uitspraak over wat de Nederlandse consument daar concreet van gaat merken. Per 1 juli gaan de tarieven omlaag, maar dat geldt voor alle maatschappijen in ons land en de daling blijft achter bij die van de olieprijzen. Meer efficiency betekent niet dat de overname gepaard zal gaan met ontslag van medewerkers van Nuon, verzekert Josefsson.
Bron: ANP