Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nieuwe natuur

  •  
27-07-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Stichting het Limburgs Landschap kwam in Eys voor een verrassing te staan. Nadat een sparrenbosje was omgetoverd in een akker kwamen er plotseling heel bijzondere akkerkruiden op. Zoals het zeldzame blauw guichelheil, dat alleen hier te vinden is.
Geen plek
In de huidige bedrijfsvoering is er op akkers weinig tot geen plek voor akker(on)kruiden. Onkruiden worden effectief bestreden en daardoor is juist een aanzienlijk deel van deze specifieke plantengroep uiterst  zeldzaam geworden in Nederland. Natuurorganisaties als Stichting het Limburgs Landschap streven herstel na en doen hun best om op (vaak oude) akkerpercelen het akkerbeheer, met de rijkdom van specifieke akkerplanten en –dieren,  van weleer te herstellen. In het natuurlijke akkerbeheer speelt productie een minder prominente dan in het reguliere agrarische beheer. Zo is slechts drie jaar geleden bij het Eyserbos een oud akkercomplex dat beplant was met dennen weer vrij gemaakt van de aanplant en ingericht als graanakker. Gelukkig blijkt de natuur verrassend veerkrachtig, en blijkt de keuze om het perceel in te richten als akker een schot in de (klap)roos.
 
Gewaardeerde akkerplanten
Nu zijn klaproos en korenbloem bekende en zeker bij het brede publiek gewaardeerde akkerplanten, maar zeker niet de meest bijzondere. Wij waren bijzonder verrast door het verschijnen van  tientallen exemplaren van het Blauw guichelheil, zover bekend nu de enige groeiplaats van deze soort in Nederland. De soort wordt elders incidenteel aangetroffen, maar is dan bijna zeker aangevoerd met plantenmateriaal uit elders van Europa. Hier lijkt de soort te zijn opgekomen uit de oorspronkelijk zaadvoorraad, uniek in Nederlandse akkers. Op de akkerplantenlijst staan verder soorten als rood guichelheil, getande veldsla, akkerandoorn, spiesleeuwenbek, kleine wolfsmelk, rode ogentroost, gladde ereprijs. Ook een deel van deze soorten is zeldzaam tot zeer zeldzaam. Het voorlopige resultaat: geen typische klaprozenakker, maar wel een akker die tot de meest bijzondere akkers van Nederland gerekend kan worden, en een perfect voorbeeld van snel natuurherstel in ons agrarisch cultuurlandschap.
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.