Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nieuwe IPCC-voorzitter: hoogste tijd voor actie!

  •  
27-08-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
782 keer bekeken
  •  
IMG_0219

Bart van den Hurk

© Henny Radstaak

In de zomer die verspreid over de wereld een ongekende reeks aan extreme weersituaties kent, begint hij aan zijn nieuwe baan: de Nederlander Bart van den Hurk is benoemd tot co-voorzitter van één van de werkgroepen van het IPCC, het klimaatpanel van de Verenigde Naties. Daarnaast blijft hij wetenschappelijk directeur van kennisinstituut Deltares.

Bosbranden, overstromingen, enorme hitte: de extremen deze zomer overvielen zelfs de klimaatwetenschappers. Ook Van den Hurk toont zich enorm verrast.

Klimaatbeleid

“Ik heb meteen de neiging om te zeggen: en wat gaan we eraan doen?”, zo reageert de kersverse IPCC-man, nu de analyses van het IPCC sneller werkelijkheid zijn geworden dan werd gedacht. “Ik riep zelf als klimaatwetenschapper zo’n twintig jaar geleden al dat het deze kant op zou gaan, maar er komen steeds meer dingen samen”. Volgens Bart van den Hurk wordt de hoogste tijd dat er nu beleid wordt gemaakt. “Het klimaat legt ons op wat we wel en wat we niet moeten doen”.

Niks doen geen optie

En dat zal volgens hem gepaard gaan met moeilijke keuzes, die politiek en overheid moeten maken. Dat daarbij vanuit de maatschappij ook veel weerstand tegen is, zal Bart van den Hurk niet ontkennen. “Het wordt een ‘bumpy road’, ik heb niet de illusie dat alles in pais en vree gaat. Maar we moeten, anders worden we ingehaald door het klimaat”. Met de recente overstromingen in Duitsland en Limburg in gedachten: “het klimaat bepaalt bijvoorbeeld waar wij woningen neerzetten. We moeten tempo maken. Niks doen is geen optie”

Meer over:

ippc
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.