Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nieuwe huizen voor vleermuizen

  •  
06-12-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
148 keer bekeken
  •  
Gewone_grootoorvleermuis_klein_-_Paul_van_Hoof.jpg
Vleermuizen zijn geen bouwvakkers. Denk maar niet dat ze zelf een nest kunnen bouwen. Ze maken gebruik van bestaande plekjes in bomen, kelders, spleten in bijvoorbeeld schuttingen, in spouwmuren of op zolders. Met de vernieuwde vleermuiskasten kunnen we vleermuizen nog beter van dienst zijn. Vooral individuele mannetjes of kleine groepjes vleermuizen gebruiken graag een prefab vleermuiskast. Ze brengen daar de dag in door of gebruiken de kast om in te paren.
Samen bouwen
In het kader van het Jaar van de Vleermuizen dat op 31 december eindigt hebben de Zoogdiervereniging en Vivara de handen ineen geslagen en een nieuwe serie vleermuiskasten ontwikkeld. Deze kasten hebben allemaal eigenschappen die voldoen aan de specifieke wensen van de verschillende soorten. Het leuke van kasten is dat je vleermuizen dicht bij huis kunt lokken. Het is wel zaak de juiste kast aan te schaffen. Het blijkt nu dat de meeste gangbare vleermuiskasten te klein zijn en te temperatuurgevoelig om in te overwinteren of om jongen in groot te brengen.
Voor elk wat wils
De verschillende soorten vleermuizen stellen allemaal ander eisen aan hun woning en dat verschilt bovendien van seizoen tot  seizoen. Sommige soorten kruipen graag in een nauwe spleet en anderen hangen liever op een kluitje in een holte. Er is daarom voor elk wat wils: platte en ruime kasten. Vleermuizen die normaal in spouwmuren wonen, zoals de gewone dwergvleermuis en de ruige dwergvleermuis, zitten graag in platte kasten. Boombewoners zoals gewone grootoorvleermuis of rosse vleermuis kiezen voor een ruimere behuizing. Vleermuiskasten vormen nooit een volledige vervanging voor verblijfplaatsen in gebouwen, bomen of ondergrondse ruimtes, maar vormen wel een welkome aanvulling. Lees hoe je vleermuizen kunt lokken door ze te verwennen in onze Tuinreservatentip.
Foto gewone grootoorvleermuis van Paul van Hoof
Meer informatie over de kasten vind je op de site van de Zoogdiervereniging .
Op Vleermuisnet.nl staat alles wat je maar weten wil over de vleermuis: hoe hij leeft, ziet, hoort en overleeft.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor