Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nieuwe cijfers: vleesconsumptie in 2021 weer licht gestegen

theme-icon
Duurzaam leven
  •    •  
13-10-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
313 keer bekeken
  •  
vlees kiloknaller

© Bron Pixabay

In 2021 was de vleesconsumptie met 38,1 kg per persoon onverminderd hoog. Dit blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research, in opdracht van Wakker Dier. Een daling is noodzakelijk voor het halen van klimaatdoelen, de volksgezondheid en de dieren. “Zonder hulp van supermarkten en de overheid komen we er niet,” zegt Anne Hilhorst van Wakker Dier. In 2021 at de gemiddelde Nederlander 38,1 kg vlees; vrijwel evenveel als de 38,0 kg in 2020. Hilhorst: “Jaarlijks schommelt het hier en daar een ons of kilo, maar de daling die zo hard nodig is blijft uit.” Vergeleken met de eerste meting in 2005 is de vleesconsumptie slechts gedaald met 300 gram per persoon. In 2009 zat de consumptie op z'n hoogtepunt van 39.6 kg per persoon.

Eiwittransitie

Een vleesrijk dieet heeft een grote impact op het milieu. In het Klimaatakkoord staat daarom dat we minder dierlijke eiwitten moeten eten. Waar we nu 60 procent van onze eiwitten uit dierlijke producten halen, moet dit 40 procent worden. Hilhorst: “Er gebeurt nog vrijwel niets om deze doelstelling dichterbij te brengen. De overheid moet de regie pakken, maar doet nu of haar neus bloedt.”

Verleiden met vega

Supermarkten beloven bij te dragen aan de overheidsdoelstellingen richting plantaardig. Zij spelen een sleutelrol, omdat zij hun klanten kunnen verleiden met alternatieven. Hilhorst: “Consumenten willen wel wat anders eten, maar kunnen daarbij wat hulp gebruiken.” 

Voedingscentrum

Ook het Voedingscentrum beveelt een lagere vleesconsumptie aan. “Voor zowel de gezondheid van Nederlanders als het milieu,” laat Marije Seves, Expert Duurzaam eten van het Voedingscentrum desgevraagd weten. “Supermarkten en voedselaanbieders kunnen helpen om de vleesporties te verkleinen en de meer plantaardige keuze de gemakkelijke keuze te maken.” 

Rotleven besparen

Wakker Dier wil dat dit er minder vlees wordt gegeten, omdat er dan minder dieren worden gehouden. Dit bespaart heel veel dieren een rotleven in de vee-industrie. In Nederland eten we dagelijks meer dan 600 duizend dieren.

Bron: Wakker Dier

Thema's:

theme-icon
Duurzaam leven

Meer over:

wakker dier, vleesconsumptie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.