Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nieuw seizoen start met ode aan amateurfilmers en YouTubeserie met Raïsha Zeegelaar

  •    •  
26-03-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1154 keer bekeken
  •  

‘Vroege Vogels’ trakteert dit nieuwe seizoen de kijker op een weekend vol natuur. In een tijd waarin aandacht voor natuur belangrijker is dan ooit, gaat Menno Bentveld met het team van ‘Vroege Vogels’ wekelijks op expeditie naar de mooiste en meest indrukwekkende natuurgebieden van ons land. Zo bivakkeert de ploeg in de Waterwinbossen in Zeeuws-Vlaanderen, het Haagse Bos in de hofstad en natuurgebied de Natte As in Friesland. Het seizoen trapt af met een special waarin de inzenders van ‘Zelf Geschoten’ in het zonnetje worden gezet.

Nieuw dit jaar is de wekelijkse YouTubeserie ‘Maar Natuurlijk’, waarin presentator Raïsha Zeegelaar elke week op stap gaat met een vraag over de natuur. Wat doen flamingo’s in Nederland? Waarom zijn meeuwen zo dol op patat? En wist je dat er giftige slangen leven in Nederland?

raisha-menno

Presentatoren Raïsha Zeegelaar en Menno Bentveld

© Vroege Vogels - BNNVARA

‘Vroege Vogels’ is vanaf zondag 7 april wekelijks te zien om 19.25 uur bij BNNVARA op NPO 2.

‘Maar Natuurlijk’ is vanaf vrijdag 5 april wekelijks te zien om 17.00 uur op het YouTube kanaal van ‘Vroege Vogels’.

In het nieuwe natuurweekend mag ‘Vroege Vogels-radio’ natuurlijk niet ontbreken, dat voor het 45e jaar de zondagochtend vult met het laatste nieuws over natuur en milieu. ‘Vroege Vogels’, iedere zondag van 07.00 – 10.00 uur op NPO Radio 1.

De mensen achter de rubriek ‘Zelf Geschoten’

De vaste rubriek ‘Zelf geschoten’ toont de beste zelfgemaakte filmpjes die door de ‘Vroege Vogels-community' worden ingezonden. Veel van deze filmers kunnen nauwelijks meer als amateurs worden beschouwd. Wekelijks sturen honderden mensen uit het hele land schitterende beelden in. Van spelende eekhoorntjes en jagende velduilen tot prachtige libellen. Vaak zijn het soorten die je bijna nooit ziet zoals de gladde slang of de woudaap.

Presentator Menno Bentveld gaat in de eerste aflevering van ‘Vroege Vogels’ op bezoek bij een aantal mensen uit deze trouwe community. Wie zijn deze natuurliefhebbers? Waar filmen ze het liefst? En op welke beelden zijn ze zelf het meest trots? Hilde uit het Groningse Doodstil deelt het plezier dat ze uit het zelfgeschoten materiaal haalt met Menno: “Het is vooral het zelf zien, gewoon het vinden van zo’n plekje en de vogeltjes. Ook als ik een keer geen mooi filmpje heb, dan heb ik dat toch weer even meegemaakt – en daar wordt een mens gelukkig van.”

‘Maar Natuurlijk’ elke vrijdag op YouTube

In elke aflevering onderzoekt presentator Raïsha Zeegelaar een Nederlands natuurfenomeen. Zo komt ze van alles te weten over egels in de Bijlmer, flamingo’s bij het Grevelingenmeer, patatmeeuwen op het strand en otters in Almere.

Raïsha: “Ik vind het ontzettend tof om de legacy van Vroege Vogels nu ook naar een jongere doelgroep te mogen brengen. Want wat is er leuker dan buiten zijn en tegelijkertijd televisie te maken in de natuur? Er valt nog zoveel te ontdekken. Ik kijk er naar uit om lekker op avontuur te gaan en antwoorden te vinden op de meest uiteenlopende vragen. Waarom overwinteren flamingo’s bijvoorbeeld in Zuid-Holland? Ik wist het niet, maar in ‘Maar Natuurlijk’ zoek ik het uit!”

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.